X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΠράσινο φως Συμβουλίου για ένταξη Κροατίας στο Σένγκεν, αναμονή για Βουλγαρία και...

Πράσινο φως Συμβουλίου για ένταξη Κροατίας στο Σένγκεν, αναμονή για Βουλγαρία και Ρουμανία, απογοήτευση εκφράζει η Γιόχανσον

Το πράσινο φως για την πλήρη εφαρμογή στην Κροατία του κεκτημένου όσον αφορά τον χώρο ελεύθερης διακίνησης Σένγκεν από την 1η Ιανουαρίου 2023 έδωσαν οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων το οποίο συναντάται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Στην ατζέντα των Υπουργών Εσωτερικών βρέθηκαν και οι αιτήσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, για τις οποίες πρόσφατα έδωσε το πράσινο φως η Κομισιόν μαζί με τη θετική γνώμη για την ένταξη της Κροατίας.

Ωστόσο η αίτηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας (οι οποίες καθώς προτάθηκαν από κοινού από την Κομισιόν πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία από κοινού) έχουν παγώσει μετά από διαφωνία των Κάτω Χωρών για την ένταξη της Βουλγαρίας, και τη διαφωνία της Αυστρίας για την ένταξη και των δύο χωρών. Οι αντιρρήσεις και για τις δύο αυτές χώρες αφορούν ανησυχίες για μη επαρκή έλεγχο των συνόρων τους όσον αφορά την μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα.

Σε γραπτή δήλωσή του εκ μέρους της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου, ο Τσέχος Υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακουσάν, εξέφρασε την ευχαρίστησή του για το ότι κατά τη διάρκεια του εξάμηνου της Τσεχικής Προεδρίας η Κροατία έκανε «δύο σημαντικά βήματα προς την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση, με το να γίνει μέλος τόσο της ευρωζώνης όσο και του χώρου του Σένγκεν.

«Είμαι βέβαιος πως αυτές οι επιτυχίες θα ανοίξουν τον δρόμο για άλλα κράτη μέλη τα οποία πληρούν τις συνθήκες να κάνουν το επόμενο βήμα στο ευρωπαϊκό τους ταξίδι, και οι ομόλογοι μου κι εγώ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε πως θα μπορέσουμε να καλωσορίσουμε τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στην οικογένεια του Σένγκεν στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το Σένγκεν ο κ. Ρακουσάν υπογράμμισε πως ο ίδιος θεωρεί πως «η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι έτοιμες να γίνουν μέλη του Σένγκεν» και ευχαρίστησε τις δύο χώρες για τη δουλειά που έχουν κάνει την τελευταία περίοδο.

Πρόσθεσε πως η Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου για έξι μήνες, θα θέσει το θέμα αυτό ως προτεραιότητα.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Εσωτερικών Θεμάτων Ίλβα Γιόχανσον, αφού έδωσε συγχαρητήρια στην Κροατία, απευθύνθηκε στους πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και υπογράμμισε πως «σας αξίζει να είστε πλήρη μέλη του Σένγκεν».

«Είχατε την ισχυρή στήριξη σχεδόν όλων των κρατών μελών» και της Τσεχικής Προεδρίας και της Κομισιόν ανέφερε η κ. Γιόχανσον, προσθέτοντας πως «είμαι και εγώ απογοητευμένη».

«Ρόλος της Κομισιόν είναι να είναι αισιόδοξη και να κάνει τα επόμενα βήματα, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», πρόσθεσε.

Στην πράξη, η απόφαση που αφορά την Κροατία σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου του 2023 αίρονται οι έλεγχοι στην διέλευση προσώπων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Κροατίας και των υπόλοιπων κρατών μελών της ΕΕ που ανήκουν στον χώρο του Σένγκεν (αυτή τη στιγμή οι εξαιρέσεις είναι η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ιρλανδία).

Από την 1η Ιανουαρίου, η Κροατία θα μπορεί να εκδίδει βίζες που θα ισχύουν σε όλο των χώρο Σένγκεν και να αξιοποιεί πλήρως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν.

Οι έλεγχοι στα αεροδρόμια για πτήσεις από και προς την Κροατία αίρονται την 26η Μαρτίου 2023, για λόγους συντονισμούς με την IATA.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share