X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΠρέπει να αρχίσει η συζήτηση για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Παιδείας στην Κύπρο,...

Πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Παιδείας στην Κύπρο, είπε ο Παύλος Μυλωνάς

Την εκτίμηση ότι πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου Παιδείας στην Κύπρο το οποίο στη συνέχεια να εφαρμοστεί, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Παύλος Μυλωνάς, προσθέτοντας ότι χρειάζεται η άμεση επίλυση διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία.

Σε δηλώσεις του, ύστερα από επίσκεψη της Επιτροπής στο Λύκειο Αραδίππου “Τάσος Μητσόπουλος” ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι «η Επιτροπή Παιδείας εδώ και μέρες ξεκίνησε περιοδεία σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου για να δούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διάφορα σχολεία. Στο Λύκειο Αραδίππου με τους εκπροσώπους των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, Σχολικής Εφορίας και Συνδέσμων Γονέων, συζητήσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γενικά τα σχολεία της επαρχίας Λάρνακας και ειδικά το Λύκειο και Γυμνάσιο Αραδίππου».

Χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το κτίριο όπου στεγάζεται το Λύκειο Αραδίππου και σημείωσε πως «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πολύ μικρά αφού έγινε πολλή δουλειά πριν τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από τους Διευθυντές των Σχολείων που πέρασαν από το σχολείο».

Όσον αφορά τα προβλήματα που παρουσιάζουν γενικά τα σχολεία της Κύπρου, είπε πως «τόσο αυτά που επισκεφθήκαμε μέχρι σήμερα, στη Λευκωσία και την Πάφο αλλά και σήμερα στη Λάρνακα σχεδόν παντού τα ίδια. Οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι μαθητές παρουσιάζουν στα μέλη της Επιτροπής Παιδείας, σχεδόν τα ίδια προβλήματα σε όλα τα σχολεία, δηλαδή τον υπερπληθυσμό των μαθητών, τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της παλαιότητας των κτιρίων και το μεγάλο θέμα για το οποίο υπάρχει αρκετός προβληματισμός, για τους μαθητές της Γ Λυκείου λόγω της πανδημίας κυρίως, είναι το πρόγραμμα των εξετάσεων και των τετραμήνων».

Όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνάς «τα σοβαρά αυτά προβλήματα πρέπει να τα επιλύσει η Πολιτεία, υπάρχουν κάποια που μπορεί να λυθούν άμεσα, ορισμένα μεσοπρόθεσμα και κάποια άλλα μακροπρόθεσμα. Είναι βασικό ότι σε κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να συζητούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Παιδείας το οποίο σιγά – σιγά θα πρέπει να εφαρμόζουμε» είπε και σημείωσε πως «σε διαφορετική περίπτωση θα κλείνουμε απλώς τρύπες σε ένα σώμα που πεθαίνει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας παραδέχθηκε πως «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα σχολεία της ελεύθερης Κύπρου είναι διαχρονικά και σε κάποια στιγμή πρέπει να διαγνωστούν και να επιλυθούν».

«Εάν υπάρχει πολιτική βούληση, που από πλευράς της Επιτροπής Παιδείας υπάρχει, είμαι βέβαιος ότι υπάρχει και από την εκτελεστική εξουσία, τότε να μπούμε σε ένα διάλογο με τους οργανωμένους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να καταλήξουμε σε ένα οργανωμένο σχέδιο αποκατάστασης των προβλημάτων», είπε.

Όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων, είπε πως «είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα αφού τα επόμενα κτίρια που θα ολοκληρωθούν σε διάφορες πόλεις είναι από το 2022 μέχρι το 2029, ενώ το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον επαρκούν αυτά τα σχολεία για τους μαθητές που κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός τους». «Είναι δυνατόν να στοιβάζονται μαθητές στις τάξεις δίπλα-δίπλα και να γίνονται αποθήκες τάξεις, ή λυόμενες αίθουσες ή ακόμα και εμπορευματοκιβώτια;» διερωτήθηκε.

Ανέφερε επίσης ότι «κάποτε θα πρέπει να ξεκινήσουμε να συζητούμε την ουσία του προβλήματος δηλαδή τι είδους εκπαίδευση θέλουμε να εφαρμόσουμε στην Κύπρο και να καταλήξουμε κάπου». «Εάν υπάρχει άμεση επίλυση σε διάφορα προβλήματα που παρουσιάζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και η παιδεία γενικότερα, τότε να ληφθεί, εάν όχι να αρχίσουμε να παίρνουμε την συντομότερη οδό ώστε να καταλήξουμε στο τέρμα», πρόσθεσε.

Σε σχετική ερώτηση ο Παύλος Μυλωνάς απάντησε πως «δεν είναι δύσκολο κάποιος να σκεφτεί για ορισμένα σχολεία όπου υπάρχει υπερπληθυσμός μαθητών και χρειάζονται καινούργια κτίρια, να ενοικιαστούν μέχρις ότου κατασκευαστούν καινούργια. Το πρόβλημα αυτό συζητείται εδώ και χρόνια σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου και πρέπει κάποτε να επιλυθεί» κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share