Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Πριν τις 24 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο το 10ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Μπορέλ

Πριν τις 24 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο το 10ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Μπορέλ

0
Πριν τις 24 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο το 10ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Μπορέλ

Την εκτίμηση πως τα εμπόδια που υπάρχουν θα ξεπεραστούν και το δέκατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία θα εγκριθεί πριν τις 24 Φεβρουαρίου και την επέτειο ενός έτους από την έναρξη του πολέμου, εξέφρασε κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στις Βρυξέλλες ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως τόνισε ο κ. Μπορέλ, τα όποια εμπόδια αναμένεται να ξεπεραστούν καθώς διαπίστωσε ισχυρή στήριξη για το πακέτο στο ΣΕΥ, προσθέτοντας πως αναμένεται να εγκριθεί δια της γραπτής διαδικασίας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος απέφυγε πάντως να απαντήσει στην ουσία του τι περιέχει το νέο πακέτο, όταν ρωτήθηκε αν το εμπόριο διαμαντιών παραμένει εκτός και αυτού του γύρου κυρώσεων.

Ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για ένα μακρύ και έντονο ΣΕΥ, και πρόσθεσε πως η εβδομάδα που μπαίνει είναι αφιερωμένη στην Ουκρανία, καθώς την Τρίτη θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση για ψήφισμα για την Ουκρανία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στα σύνορα σχεδόν τον διπλάσιο αριθμό στρατιωτών από ό,τι πέρσι πριν την εισβολή.

Αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη για γρηγορότερη παράδοση πυρομαχικών μέσω κοινών αγορών σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και βραχυπρόθεσμα μέσω της αποστολής μέρους των αποθεμάτων κρατών μελών της ΕΕ, ή πυρομαχικών που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή βάσει συμβολαίων και πρόκειται να παραδοθούν.

Ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να ανανεωθεί η Συμφωνία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που υπογράφηκε μεταξύ Ηνωμένων Εθνών, Ρωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας, και η οποία λήγει στα μέσα Μαρτίου. Όπως είπε, ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, σταματώντας την ανάπτυξη που είχε ξεκινήσει μετά την πανδημία σε πολλές χώρες, και τόνισε πως η συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας θα βοηθήσει να σταθεροποιηθούν οι τιμές των τροφίμων.

Σε σχέση με τη Μολδαβία και τη συζήτηση με τον ΥΠΕΞ Νίκου Ποπέσκου, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως στο γεύμα εργασίας συζητήθηκαν οι ρωσικές απειλές κατά του εναέριου χώρου της χώρας και η εργαλειοποίηση της ενέργειας.

Υπογραμμίζοντας πως η χώρα είναι όπως και η Ουκρανία μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αναφέρθηκε σε σκέψεις για αποστολή στο πλαίσιο της Πολιτικής Κοινής Ασφάλειας και Άμυνας για στήριξη της Μολδαβίας κατά των προσπαθειών αποσταθεροποίησης.

Σε σχέση με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε την απαγόρευση σε γυναίκες να εργάζονται στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας ως ενδεικτική «απαρτχάιντ στη βάση του φύλου», και πρόσθεσε πως οι ΥΠΕΞ ενημερώθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης από την αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ Αμίνα Μοχάμεντ για την κατάσταση στη χώρα.

Οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν, συνέχισε, πως η ανθρωπιστική βοήθεια θα συνεχίσει να παραδίδεται ώστε να μην καταστούν διπλά θύματα οι γυναίκες του Αφγανιστάν, αλλά στη βάση των αρχών της ΕΕ.

Όσον αφορά τα θέματα ενεργειακής διπλωματίας, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως στόχος των ΥΠΕΞ είναι να διασφαλιστεί πως η επόμενη Σύνοδος για το Κλίμα (COP28) θα είναι αποτελεσματική, και ανακοίνωσε πως θα υπάρξει κοινή πολιτική προσέγγιση με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς για τους κινδύνους που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στην ασφάλεια.

Η ΕΕ θα πρέπει ακόμα να δώσει ώθηση στις προσπάθειες για μια πολυμερή τράπεζα ανάπτυξης και χρηματοδότησης της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, θέμα το οποίο θα συζητήσει με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε τέλος στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ πρόσθεσε πως σε επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ της χώρας εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, για περαιτέρω εμπλουτισμό ουρανίου στο πλαίσιο του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Πηγή:ΚΥΠΕ