X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΠρόεδρος: Πολιτική Κυβέρνησης και ιδιωτικές πρωτοβουλίες αύξησαν την εξωστρέφεια των κυπριακών προϊόντων

Πρόεδρος: Πολιτική Κυβέρνησης και ιδιωτικές πρωτοβουλίες αύξησαν την εξωστρέφεια των κυπριακών προϊόντων

Η στοχευμένη πολιτική, που ακολουθεί η Κυβέρνηση σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, είχε ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, την αύξηση της εξωστρέφειας και τη διείσδυση των κυπριακών προϊόντων σε νέες αγορές, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στην 39η τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών για το έτος 2019, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε αρχικά ότι η επιχειρηματικότητα στην Κύπρο συνεχίζει να πορεύεται με σαφή οραματισμό, σημειώνοντας, παρά τις όποιες αντίξοες συνθήκες, σημαντικές επιτυχίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Εξέφρασε ικανοποίηση για την έντονα δημιουργική, αυτή πορεία της επιχειρηματικής κοινότητας, η οποία υπήρξε διαχρονικά πολύτιμος και αξιόπιστος συμπαραστάτης της Πολιτείας, ιδιαίτερα σε περιόδους προκλήσεων για τον τόπο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει ποικιλοτρόπως τις δραστηριότητες, που αναλαμβάνουν οι επιχειρηματίες, δίνοντας τους την απαραίτητη ώθηση προκείμενου να αναπτύξουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και των προϊόντων τους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Κυβέρνηση αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος, εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται, μεταξύ άλλων η παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων και οικονομικών και πολεοδομικών κινήτρων για επενδυτικές δραστηριότητες, η τεχνολογική και πράσινη ανάπτυξη της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω διάθεσης πόρων από χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρώπης και εθνικούς πόρους, η συνεχής υιοθέτηση και αναθεώρηση προγραμμάτων στήριξης της επιχειρηματικότητας, η προώθηση ενός στοχευμένου πακέτου μέτρων προβολής των επιχειρήσεων, και η λειτουργία της εξειδικευμένης υπηρεσίας Export Helpdesk.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στη συνέχεια ότι οι εγχώριες εξαγωγές προϊόντων για το 2020 έφθασαν τα €1.26 δις, με μόλις μια μικρή μόνο μείωση της τάξης του 3% από €1.31 δις το 2019, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας στο διεθνές εμπόριο. «Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για το εύρος των δραστηριοτήτων και της εφευρετικότητας σας», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι τα κυριότερα εξαγώγιμα κυπριακά προϊόντα, όπως είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα και το χαλούμι παρουσίασαν αύξηση 18% και 13% αντίστοιχα.

Ιστορικής σημασίας είναι ασφαλώς, τόνισε ο Πρόεδρος, η κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η θετική αυτή κατάληξη, είπε, διανοίγει νέους ορίζοντες για το παραδοσιακό μας προϊόν και δημιουργεί προοπτικές για περισσότερες επενδύσεις και αύξηση εξαγωγών.

Όσον αφορά τον τομέα των υπηρεσιών, ο Πρόεδρος ανέφερε πως τα στοιχεία καταγράφουν μια σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια και καταδεικνύουν τη δυναμική και το επίπεδο των κυπριακών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, είπε, οι εξαγωγές υπηρεσιών σημείωσαν αύξηση της τάξης του 33% την πενταετία 2015-2019, φθάνοντας στα €12.91 δις. Την ίδια περίοδο σημαντική αύξηση κατά 20% παρουσίασαν οι εξαγωγές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, επιβεβαιώνοντας την άνοδο του τομέα διαχείρισης επενδυτικών ταμείων, πρόσθεσε.

Σε σχέση με το μέγεθος των επιπτώσεων που δύναται να επιφέρει η πανδημία στην κυπριακή οικονομία, ο Πρόεδρος είπε πως ύψιστη προτεραιότητα τέθηκε εξαρχής η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επαναφορά σε πλήρη λειτουργία όλων των τομέων της οικονομίας.

«Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και σαν αποτέλεσμα της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθήσαμε ήμασταν σε θέση να εφαρμόσουμε ουσιαστικές αποφάσεις στήριξης της οικονομίας, ύψους πέραν του 1.9 δις, κατορθώνοντας, στο βαθμό που οι δυνατότητες μάς προσέφεραν, να θωρακίσουμε τις επιχειρήσεις, να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή~, είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η προσπάθεια είναι να μετατραπεί η κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία και έτσι η Κυβέρνηση προχώρησε στο να καταρτίσει το φιλόδοξο Σχέδιο «Κύπρος – το αύριο», το όποιο έτυχε έγκρισης χθες κατά την παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.

Πρόκειται, εξήγησε, για τη λεπτομερή χαρτογράφηση των μεταρρυθμιστικών και επενδυτικών δράσεων που έχουμε καθορίσει ως προτεραιότητες, προκειμένου να επιτύχουμε τον συνολικό οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας μας.

Σημείωσε, επίσης, ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει στη διάθεση του τη διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων και εθνικών κονδυλίων πέραν των 550 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το 61% αφορά την πράσινη οικονομία και το 38% την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Ο Πρόεδρος εξήγγειλε στις ενέργειες που το Υπουργείο Ενέργειας θα προχωρήσει άμεσα για προβολή και προώθηση των κυπριακών προϊόντων. Όπως είπε, το Υπουργείο θα θεσπίσει Εθνική Ταυτότητα για τα Κυπριακά Προϊόντα και Υπηρεσίες (Cyprus Branding), θα εφαρμόσει το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προώθηση του Κυπριακού Οίνου, το οποίο αφορά αρχικά στην περίοδο 2021-2023, θα αναδιοργανώσει και αναβαθμίσει τα εμπορικά κέντρα της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, θα εκσυγχρονίσει την υπηρεσία Export Helpdesk, θα ετοιμάσει Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση των τεσσάρων κυριότερων εξαγώγιμών μας προϊόντων (φαρμακευτικά προϊόντα, τυροκομικά προϊόντα, πατάτες και χυμοί) και θα ετοιμάσει νέα Σχέδια Χορηγιών με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, συνέχισε, πέραν των πιο πάνω, «εκτιμώ ότι μία σειρά μεταρρυθμίσεων που καθορίσαμε μέσω του Εθνικού Σχεδίου, θα προσδώσουν νέες προοπτικές και δυναμική για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και όχι μόνο». Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων, είπε, είναι η υιοθέτηση νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση στρατηγικών επενδύσεων, η ενίσχυση του Μηχανισμού Ταχείας Δραστηριοποίησης ξένων εταιρειών, ο εκσυγχρονισμός του Περί Εταιρειών Νόμου, ο σχεδιασμός και σύσταση Εθνικού Αναπτυξιακού Οργανισμού (National Promotional Agency), η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και η παροχή κινήτρων για την προώθηση εταιρικών εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος συνεχάρη το σύνολο των βραβευόμενων και των όσων συμμετείχαν στην προσπάθεια, καθώς και ευρύτερα τον επιχειρηματικό κόσμο που σαν αποτέλεσμα της δικής του δράσης και της συνέργειας με το κράτος έγινε κατορθωτό να ξεπεραστούν σημαντικές κρίσεις που αντιμετώπισε η κυπριακή οικονομία.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, στη δική του ομιλία, είπε πως δεδομένων των αντίξοων συνθηκών στην οικονομία λόγω της Πανδημίας, επιβάλλεται το κράτος να συνεχίσει να στηρίζει όσο το δυνατόν περισσότερο τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με νέα καινοτόμα κίνητρα που θα τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των υφιστάμενων προϊόντων τους αλλά και στην προσπάθεια για ανάπτυξη νέων προϊόντων που θα διευρύνουν τις εξαγωγικές δυνατότητες της Κύπρου.

Ο κ. Αγκαστινιώτης είπε πως το ΚΕΒΕ πρόσφατα είχε υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για την εξωστρέφεια, η οποία με την υλοποίηση της θα βοηθήσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν αλλά και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στις αγορές του εξωτερικού.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Αγκαστινιώτης μίλησε για την πανδημία, σημειώνοντας πως παρά τις επιπτώσεις και προβλέψεις ότι η οικονομία θα ανακάμψει το 2021, εντούτοις οι δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιούργησε, αποτελούν βαρίδι στις επιχειρηματικές δραστηριότητες όλων.

Σημείωσε πως όπως ήταν αναμενόμενο η πανδημία και οι επιπτώσεις επηρέασαν και την πορεία των εξαγωγών, αλλά ευτυχώς σε μικρό βαθμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι εξαγωγές το 2020 ανήλθαν σε αξία στο ποσό των 1.261 δις ευρώ, έναντι 1.297 δις ευρώ το 2019, ενώ οι επανεξαγωγές το 2020 στο ποσό των 1.479 δις ευρώ, έναντι 1.839 δις ευρώ. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι εξαγωγές αντέχουν στην κρίση και θα πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτόν τον τομέα που αιμοδοτεί την κυπριακή οικονομία.

Ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι επιβάλλεται το κράτος να συνεχίσει να στηρίζει όσο το δυνατό περισσότερο τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με νέα καινοτόμα κίνητρα που θα τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των υφιστάμενων προϊόντων τους, αλλά και την προσπάθεια για ανάπτυξη νέων προϊόντων που θα διευρύνουν τις εξαγωγικές δυνατότητες της Κύπρου. Το ΚΕΒΕ πρόσφατα υπέβαλε ολοκληρωμένη πρόταση για την εξωστρέφεια, η οποία με την υλοποίηση της θα βοηθήσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν, αλλά και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στις αγορές του εξωτερικού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών Μάνθος Μαυρομμάτης, στον χαιρετισμό του είπε πως το μείγμα των εξαγωγών της Κύπρου έχει αλλάξει άρδην καθώς οι εξαγωγές προϊόντων αποτελούν το 10% και οι εξαγωγές υπηρεσιών των 90% των συνολικών εξαγωγών. Αυτό δείχνει και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού και επανατοποθέτησης του Βραβείου Εξαγωγών για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες, είπε ο κ. Μαυρομμάτης.

Τα Βραβεία που απένειμε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στις κυπριακές επιχειρήσεις για την αύξηση των εξαγωγών τους είναι:

Για τα Βιομηχανικά Προϊόντα:

1. Το Βραβείο για μικρές βιομηχανικές μονάδες, με προσωπικό κάτω των 50 ατόμων, απονεμήθηκε στην εταιρεία KARNIC POWERBOATS LTD.

2. Το Βραβείο για βιομηχανικές μονάδες με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, απονεμήθηκε στην εταιρεία EPIPHANIOU SCRAP METALS LTD.

Για τις Υπηρεσίες, απονεμήθηκε στην εταιρεία ISLAND OIL (HOLDINGS) LTD.

Στα φετινά βραβεία απονεμήθηκε, επίσης, ειδική τιμητική διάκριση στον Σύνδεσμο Τυροκόμων Κύπρου, σε ένδειξη αναγνώρισης της διαχρονικής προσφοράς των παραγωγών χαλουμιού και των προσπαθειών για καθιέρωση του παραδοσιακού τυριού της χώρας ως το πλέον αναγνωρισμένο κυπριακό προϊόν παγκοσμίως. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε την τιμητική διάκριση στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Τυροκόμων κ. Γιώργο Πέτρου, ενώ τιμητικές διακρίσεις έλαβαν όλοι οι Κύπριοι εξαγωγείς χαλουμιού.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share