Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Πρόοδο σε σειρά ζητημάτων βλέπει το Πεκίνο μετά τις συνομιλίες με Ουάσινγκτον

Πρόοδο σε σειρά ζητημάτων βλέπει το Πεκίνο μετά τις συνομιλίες με Ουάσινγκτον

0
Πρόοδο σε σειρά ζητημάτων βλέπει το Πεκίνο μετά τις συνομιλίες με Ουάσινγκτον

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα «σημείωσαν πρόοδο» σε μια σειρά ζητημάτων τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στο Πεκίνο.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν αποτελεί το ταξίδι υψηλότερου επιπέδου Αμερικανού αξιωματούχου στην Κίνα εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, με τους δεσμούς να είναι σοβαρά τεταμένοι μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Σι, ο ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας εδώ και δεκαετίες, συνάντησε τον Μπλίνκεν στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

«Η κινεζική πλευρά έχει καταστήσει σαφή τη θέση μας και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ακολουθήσουν την κοινή συνεννόηση που είχαμε καταλήξει με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στο Μπαλί», είπε ο Σι στον κορυφαίο Αμερικανό διπλωμάτη.

«Οι δύο πλευρές σημείωσαν επίσης πρόοδο και κατέληξαν σε συμφωνία σε ορισμένα συγκεκριμένα θέματα», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει.

«Ελπίζω ότι ο Υπουργός Μπλίνκεν, μέσω αυτής της επίσκεψης, μπορεί να συμβάλει θετικά στη σταθεροποίηση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», ανέφερε.

Η συνάντηση, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από μισή ώρα, πραγματοποιήθηκε αφού ο Μπλίνκεν είχε περισσότερες από 10 ώρες συνομιλιών τις προηγούμενες δύο μέρες, με άλλους κορυφαίους αξιωματούχους.

Στον περίτεχνο ξενώνα Diaoyutai State Guesthouse νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Μπλίνκεν και ο ανώτατος επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας Γουάνγκ Γι συναντήθηκαν και συζήτησαν, επικεφαλής αντιπροσωπειών.

Μακριά από τις κάμερες, ο Γουάνγκ είπε ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη καμπή στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Είναι απαραίτητο να κάνουμε μια επιλογή μεταξύ διαλόγου και αντιπαράθεσης, συνεργασίας ή σύγκρουσης», ανέφερε.

«Πρέπει να αντιστρέψουμε την καθοδική πορεία των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, να πιέσουμε για επιστροφή σε μια υγιή και σταθερή τροχιά και να εργαστούμε μαζί για να βρούμε έναν σωστό τρόπο για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεννοηθούν», πρόσθεσε ο Γουάνγκ.

Εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση για την Ταϊβάν, την αυτοδιοικούμενη δημοκρατία που διεκδικεί το Πεκίνο.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Γουάνγκ «ειλικρινή και παραγωγική».

Ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε τη σημασία της υπεύθυνης διαχείρισης του ανταγωνισμού μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΛΔΚ μέσω ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για να διασφαλιστεί ότι ο ανταγωνισμός δεν θα μετατραπεί σε σύγκρουση», είπε ο Μίλερ, αναφερόμενος στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Ο Σι συνάντησε τον Μπάιντεν τον Νοέμβριο στο Μπαλί, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20, δημιουργώντας επιφυλακτικές ελπίδες για αναθέρμανση.

Πηγή:ΚΥΠΕ