X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΠρόοδος στις μετεκλογικές συνεννοήσεις Νετανιάχου – ακροδεξιάς

Πρόοδος στις μετεκλογικές συνεννοήσεις Νετανιάχου – ακροδεξιάς

Πρόοδος σημειώνεται στις συνομιλίες μεταξύ του εντολοδόχου για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, και του ηγέτη του εθνοθρησκευτικού ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς», Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, που συμμετέχει ως συνιστώσα παράταξη στον κομματικό σχηματισμό «Θρησκευτικός Σιωνισμός». Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ανακοινώθηκε τόσο από το Λικούντ όσο και από την «Εβραϊκή Ισχύ».

Όπως μεταδίδει η κρατική ισραηλινή τηλεόραση το σημείο τριβής που απομένει είναι κατά πόσον θα προωθηθεί νομοσχέδιο που θα προβλέπει την θανατική ποινή σε τρομοκράτες αραβικής καταγωγής που διαμένουν μόνιμα στο Ισραήλ και έχουν την ισραηλινή υπηκοότητα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αντιρρήσεις που εκφράζει ο Νετανιάχου βασίζονται στο ότι μία τέτοια νομοθετική πρόβλεψη θα προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Από πλευράς Μπεν-Γκβιρ προτείνεται να κατατεθεί νομοσχέδιο στην παρούσα Κνέσετ και η ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί χωρίς όρους κομματικής πειθαρχίας.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό «Arutz 7», που εκφράζει τον χώρο της εθνοθρησκευτικής ακροδεξιάς, κατά την χθεσινοβραδινή τους συνάντηση οι Νετανιάχου και Μπεν-Γκβιρ φέρονται να συμφώνησαν ότι εντός 60 ημερών από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα νομιμοποιηθούν 60 παράνομοι εβραϊκοί καταυλισμοί που έχουν συσταθεί διάσπαρτα σε αγροτικές περιοχές στις ζώνες B και C της Δυτικής Όχθης και θα επαναλειτουργήσει η θεολογική σχολή «Χόμες» στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, που βρίσκεται εντός παράνομο εβραϊκού εποικισμού, παρότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη περιοχή μονομερώς επί διακυβέρνησης Αριέλ Σαρόν τον Αύγουστο του 2005.

Στο πλαίσιο της νομιμοποίησης του συγκεκριμένου οικισμού, οι δύο ηγέτες φέρονται να συμφώνησαν ότι η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει την κατασκευή έργων υποδομής, συμπεριλαμβανομένης και της διασύνδεσης του καταυλισμού με παρακείμενη επαρχιακή οδό, ενώ συμφώνησαν να εξετασθεί η λειτουργία εβραϊκής θεολογικής σχολής στον παράνομο εβραϊκό καταυλισμό Εβιατάρ, που βρίσκεται στα νότια περίχωρα της Ναμπλούς στην Δυτική Όχθη.

Οι πληροφορίες αυτές ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκαν επίσημα από το Λικούντ.

Από την άλλη, καμία πλευρά δεν αναφέρθηκε στο ότι ο Βενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησε να ορισθεί Υπουργός Δημοσίας Τάξεως ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ. Η «Εβραϊκή Ισχύς» επανέλαβε με ανακοίνωσή της, ότι δεν θα συμμετάσχει στην νέα κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν θα περιληφθεί και η παράταξη «Θρησκευτικός Σιωνισμός» υπό τον Μπετσαλέλ Σμότριτς.

Οι επαφές του Νετανιάχου με τον Σμότριτς φαίνεται ότι περνούν κρίση, με τον δεύτερο να εμμένει στο αίτημά του αναλάβει το Υπουργείο Άμυνας στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε χθες βράδυ ότι ο Σμότριτς επέκρινε την φερόμενη παρέμβαση των ΗΠΑ, που δεν επιθυμεί την ανάληψη του συγκεκριμένου Υπουργείου από τον «Θρησκευτικό Σιωνισμό». Ο Μπετσαλέλ Σμότριτς φέρεται να έθεσε ευθέως το ερώτημα στον Βενιαμίν Νετανιάχου «βάσει ποια λογικής μία ξένη χώρα θα καθορίσει τη σύνθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μετά την προχθεσινή κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο κομματικών αρχηγών, η επαφή Λικούντ και «Θρησκευτικού Σιωνισμού» έχει διακοπεί.

Οι φήμες περί αμερικανικών παρασκηνιακών παρεμβάσεων με σκοπό την συνεννόηση των Νετανιάχου, Γκαντς και Λαπίντ να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας δημοσιεύθηκαν σε εκτενές ρεπορτάζ της έγκυρης ισραηλινής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας «Μααρίβ».

Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές κινήσεις σημειώθηκαν ήδη από την επομένη των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, με τον Νετανιάχου να επεξηγεί σε αμερικανικούς παράγοντες ότι καμία άλλη πολιτική δύναμη στο Ισραήλ δεν υπάρχει που να δηλώνει πρόθυμη να συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα πλην των Υπερορθοδόξων και της εθνοθρησκευτικής ακροδεξιάς.

Το δημοσίευμα γράφει επίσης ότι ισχύουν οι πληροφορίες που φέρουν τους Νετανιάχου και Γκαντς να διατηρούν διαύλους επικοινωνίας για μία ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία, υπό την προϋπόθεση ο «Θρησκευτικός Σιωνισμός» να μην συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα, από το κλείσιμο της κάλπης μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει επαφή μεταξύ του κόμματος του απερχόμενου Πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ και του υπηρεσιακού Υπουργού Άμυνας και ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος «Παράταξη Εξουσίας», Μπένι Γκαντς.

Η «Μααρίβ» αναφέρει επίσης, ότι, σε αντίθεση με τον Μπένι Γκαντς και τον κομματικό του εταίρο, επίσης υποστράτηγο εν αποστρατεία Γκάντι Άιζενκοτ που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον Νετανιάχου, αντιρρήσεις προβάλει ο τρίτος κομματικός τους εταίρος, Γκιντόν Σάαρ, ο οποίος δεν αποδέχεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επειδή είχε αποχωρήσει από το Λικούντ μετά την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2019, κατά τις οποίες είχε διεκδικήσει από τον Νετανιάχου την ηγεσία της, άλλοτε κοινής τους, παράταξης.

Τις πληροφορίες του δημοσιεύματος της «Μααρίβ» διέψευσαν τόσο η «Παράταξη Εξουσίας» όσο και το κόμμα του Γιαΐρ Λαπίντ «Yesh Atid – Υπάρχει Μέλλον».

Με χθεσινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γιαΐρ Λαπίντ ανακοίνωσε ότι η παράταξή του υπέβαλε στην Γραμματεία της Κνέσετ 17 νομοσχέδια που θα τεθούν προς συζήτηση ενώπιον της νέας κοινοβουλευτικής σύνθεσης, διευκρινίζοντας ότι τα νομοσχέδια αυτά εκφράζουν τις πάγιες θέσεις του κόμματός του, που θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Τα νομοσχέδια της παράταξης Λαπίντ απηχούν τις κεντροαριστερές της θέσεις, οι οποίες δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει λόγω της ιδεολογικής πολυσυλλεκτικότητας της απερχόμενης κυβέρνησης συνασπισμού.

Ενδεικτικά τα νομοσχέδια που κατέθεσε χθες το κόμμα «Yesh Atid – Υπάρχει Μέλλον» επιδιώκουν την θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και της ελεύθερης συμβίωσης, την ισότητα ως προς την υποχρεωτικότητα στην στρατιωτική θητεία για όλους τους πολίτες της χώρας – συμπεριλαμβανομένων και των Υπερορθόδοξων Εβραίων και όχι μόνο της εκκοσμικευμένης μερίδας της εβραϊκής κοινωνίας, την υποχρεωτική εισαγωγή μαθημάτων γενικής παιδείας στο πρόγραμμα σπουδών των θεολογικών σχολών, τον χρονικό περιορισμό της ανάληψης του πρωθυπουργικού αξιώματος και την εξίσωση των επιδομάτων αναπηρίας με το ποσό του εκάστοτε ελάχιστου μηνιαίου μισθού.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share