X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΠρος εξομάλυνση οι σχέσεις ΗΠΑ – Γαλλίας, εντατικές επαφές σε ψηλό επίπεδο

Προς εξομάλυνση οι σχέσεις ΗΠΑ – Γαλλίας, εντατικές επαφές σε ψηλό επίπεδο

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γαλλίας, οι Άντονι Μπλίνκεν και Ζαν-Ιβ Λεντριάν, θα συναντηθούν σήμερα Πέμπτη κατ` ιδίαν στη Νέα Υόρκη, την επομένη της κοινής ανακοίνωσης των προέδρων τους για να τελειώσει η κρίση στη σχέση του Παρισιού και της Ουάσινγκτον, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι δύο άνδρες έκαναν “καλή συζήτηση” χθες βράδυ στο περιθώριο της συνεδρίασης των κρατών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και “αναμένουμε ότι θα έχουν εκ νέου μια σύντομη συνάντηση, διμερώς” σήμερα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα, έξι ημέρες αφότου ξέσπασε η λεγόμενη “κρίση των υποβρυχίων”, ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι “δεσμεύονται” να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών τους, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναγνωρίζει ότι “οι ανοιχτές συνομιλίες μεταξύ συμμάχων” θα είχαν βοηθήσει να αποφευχθούν οι εντάσεις.

Στην πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία τους οι δύο πρόεδροι σε πρώτη φάση, συμφώνησαν ότι “οι ανοιχτές επαφές μεταξύ συμμάχων”.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν “στα τέλη Οκτωβρίου” στην Ευρώπη. Ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στην G20 στη Ρώμη, στις 30-31 Οκτωβρίου και κατόπιν στην COP-26 στη Γλασκώβη, στις αρχές Νοεμβρίου. Μέχρι τότε θα ξεκινήσουν “μια διαδικασία εκτενών διαβουλεύσεων με στόχο να τεθούν σε εφαρμογή οι προϋποθέσεις που θα εγγυηθούν την εμπιστοσύνη”.

Για τον σκοπό αυτόν, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε ότι ο πρεσβευτής της Γαλλίας στις ΗΠΑ, ο έμπειρος διπλωμάτης Φιλίπ Ετιέν θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα και θα συνεργαστεί στενά με τους Αμερικανούς συναδέλφους του.

Το Παρίσι ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την ανάκληση των πρεσβευτών του από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, μια απόφαση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των διακρατικών σχέσεών τους. Η απόφαση αυτή ελήφθη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας που τορπίλισε τη σύμβαση αγοράς γαλλικών υποβρυχίων από την Καμπέρα.

“Τα μηνύματα είναι καλά” αφού αναγνωρίζουν ότι θα έπρεπε “να επικοινωνούν καλύτερα” σχολίασε ο Μπέντζαμιν Χαντάντ, ο διευθυντής του Atlantic Council στην Ευρώπη. “Οι Αμερικανοί κατάλαβαν ότι το σοκ του Παρισιού δεν προήλθε τόσο από το εμπορικό θέμα όσο από τη διάρρηξη της εμπιστοσύνης”, πρόσθεσε, σημειώνοντας όμως ότι “με μια συζήτηση δεν ξεπερνιούνται όλα τα προβλήματα από τη μια μέρα στην άλλη”.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share