X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠροσπάθεια να σμικρύνει το χάσμα για τον κατώτατο μισθό, δηλώνει ο Υπουργός...

Προσπάθεια να σμικρύνει το χάσμα για τον κατώτατο μισθό, δηλώνει ο Υπουργός Εργασίας

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος δήλωσε την Παρασκευή ότι προσπαθεί μαζί με τους συνεργάτες του να σμικρύνει το χάσμα που χωρίζει τις προσεγγίσεις εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων για το θέμα του εθνικού κατώτατου μισθού, με στόχο να εφαρμοστεί ο θεσμός με τις λιγότερες δυνατό διαφωνίες.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με την ηγεσία των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, ο κ. Κούσιος χαρακτήρισε την συζήτηση πολύ παραγωγική και είπε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Τρίτη.

Πρόσθεσε ότι στις 9 Αυγούστου θα έχει συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία, δηλαδή αν θα γίνει μια νέα κοινή συνάντηση ή αν θα πρέπει να γίνουν κι άλλες ξεχωριστές συναντήσεις.

Ευχαρίστησε εκ νέου τις εργοδοτικές οργανώσεις και το συνδικαλιστικό κίνημα για την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επιδεικνύουν και εξέφρασε την ελπίδα ότι παρά τις επιμέρους διαφορές που έχουν για το θέμα του εθνικού κατώτατου μισθού, στο τέλος θα υπάρξει κατάληξη με τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις. Αναφέροντας ότι δεν αναμένει να υπάρξει πλήρης ομοφωνία, πρόσθεσε ότι εφόσον οι συγκλίσεις είναι στο βαθμό που πρέπει «τότε θα μπορούμε όλοι με περηφάνια να δηλώνουμε ότι συμμετείχαμε στη θεσμοθέτηση και την εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού».

«Επιδίωξη μου είναι τέλος Αυγούστου να δώσω το σημείωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις απόψεις και εισηγήσεις του Υπουργείο Εργασίας», ανέφερε ακόμα ο κ. Κούσιος.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε συγκεκριμένα θέματα και ότι προσπαθεί μαζί με τους συνεργάτες τους να σμικρύνουν το χάσμα, ώστε στο τέλος να θεσμοθετηθεί και να εφαρμοστεί ο εθνικός κατώτατος μισθό με όσο το δυνατό λιγότερες διαφωνίες.

Ερωτηθείς για προσχέδιο εγγράφου που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας για το θέμα, ανέφερε ότι δεν επρόκειτο για προσχέδιο αλλά για άτυπο έγγραφο ώστε να καταγράφονται κάπου οι απόψεις για σκοπούς συζήτησης. Σημείωσε πως όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ενστάσεις από τους κοινωνικούς εταίρους επ΄ αυτού, το Υπουργείο δεν είχε κανένα πρόβλημα να το αποσύρει. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν είχε γίνει δεκτό ούτε από τη μία πλευρά ούτε από την άλλη, αφού κατέγραφε κάποιες θέσεις που είχαν εκφράσει οι εργοδοτικές οργανώσεις και κάποιες θέσεις που είχαν εκφράσεις οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Παράλληλα ο κ. Κούσιος εξέφρασε  ικανοποίηση από την εξέλιξη των συζητήσεων και διαβουλεύσεων και είπε ότι θα πρέπει να αναμένεται να υπάρξουν συγκλίσεις για το κατά πόσο θα οδηγηθούν οι διαβουλεύσεις σε συμφωνία.

Τόνισε ακόμα ότι ο ρόλος της Κυβέρνησης είναι να λαμβάνει αποφάσεις για το κοινό καλό ανεξάρτητα αν υπάρχουν διαφωνίες, ωστόσο, όπως είπε, «η προσπάθεια είναι να εξασφαλιστούν οι μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις, ώστε να περιοριστούν οι διαφωνίες και να υπάρξει μια σωστή εφαρμογή του κατώτατου μισθού».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν συγκλίσεις και ότι θα υπάρξει κατάληξη σε κάτι που θα είναι για όλους ανεκτό.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Αντώνης Αντωνίου ανέφερε ότι ο ίδιος είναι αρκετά αισιόδοξος, ωστόσο ανέφερε ότι είναι άλλο θέμα αν θα είναι όλοι ικανοποιημένοι.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share