X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣτόχος της Κυβέρνησης το ΓεΣΥ να παραμείνει ανθεκτικό και προσβάσιμο σε όλους,...

Στόχος της Κυβέρνησης το ΓεΣΥ να παραμείνει ανθεκτικό και προσβάσιμο σε όλους, λέει η Προεδρία

Στόχος της Κυβέρνησης είναι το ανθεκτικό σύστημα υγείας που δημιουργήθηκε προς όφελος των πολιτών να παραμείνει ανθεκτικό και προσβάσιμο σε όλους, αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με αφορμή τρία χρόνια από την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Η Προεδρία χαρακτηρίζει την σημερινή μέρα ως ιστορική για την κυπριακή κοινωνία σημειώνοντας ότι το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, σημειώνεται, αναβαθμίστηκαν ιατρικές εγκαταστάσεις, εφαρμόστηκαν δράσεις και πολιτικές, οι οποίες έχουν στο επίκεντρο τον ασθενή και τις ανάγκες του – δημιουργήθηκε ένα ανθεκτικό σύστημα υγείας, προσβάσιμο σε όλους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας, αναφέρεται, αυξήθηκε από το 2013 κατά 79%, απόδειξη της πολιτικής βούλησης και της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προσωπικά, για στήριξη του τομέα της Υγείας.

Σημαντικό, επισημαίνεται, είναι το όφελος που προκύπτει για τους πολίτες και όσον αφορά τις δαπάνες για φάρμακα – καταγράφηκε μείωση κατά 85% στα χρήματα που θα δαπανούσαν οι ασθενείς για φάρμακα και η κάλυψη του κόστους φαρμάκων για ασθενείς έφθασε στα 197 εκ. Ευρώ.

Επίσης, σημειώνεται ότι καταγράφηκε αύξηση χειρουργείων κατά 295%. Συγκεκριμένα το 2021 διενεργήθηκαν 100 χιλιάδες εγχειρήσεις σε δικαιούχους του ΓεΣΥ, σε σύγκριση με 34 χιλιάδες εγχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δημόσια νοσηλευτήρια πριν την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο σύστημα υγείας.

Όπως αναφέρει η Προεδρία, οι δαπάνες του ΟΑΥ για υπηρεσίες φροντίδας για τα έτη 2020-2022 ανέρχονται στα 3,5 δισ. ευρώ – έγιναν έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης νοσηλευτηρίων, δημιουργήθηκαν 13 νέοι σταθμοί ασθενοφόρων με σημαντική μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών καθώς επίσης δημιουργήθηκε συντονιστικό κέντρο ασθενοφόρων που λειτουργεί σε παγκύπρια βάση.

Παράλληλα αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει και άλλες δράσεις, κάποιες από τις οποίες περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος – το Αύριο» και α διατεθούν συνολικά μέσω του Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο» 81 εκ. ευρώ».

«Θωρακίζεται το ΓεΣΥ με την ενίσχυση της εποπτείας και του ελέγχου του συστήματος υγείας, τροχοδρομείται η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας για όλους, αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται υποδομές, όπως για παράδειγμα η δημιουργία Μονάδας Αντιμετώπισης Μεταδοτικών Ασθενειών, η δημιουργία Τμήματος Πρώτων Βοηθειών για παιδιά στο Μακάρειο Νοσοκομείο και η ανέγερση νέου νοσοκομείου ψυχικής υγείας», προστίθεται.

Προωθούνται, επίσης, σημειώνεται, η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για το κέντρο αίματος και η επέκταση και δημιουργία των μονάδων αιμοκάθαρσης για να καλύπτουν όλες τις πόλεις. Προωθείται η παροχή εξειδικευμένης περίθαλψης στα παιδιά.

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share