Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Προτεραιότητα η εξυπηρέτηση του δημότη μέσα από δράσεις και έργα, είπε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας

Προτεραιότητα η εξυπηρέτηση του δημότη μέσα από δράσεις και έργα, είπε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας

0
Προτεραιότητα η εξυπηρέτηση του δημότη μέσα από δράσεις και έργα, είπε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας

Διαχρονικός στόχος του Δημοτικού Συμβουλίου Γερμασόγειας είναι η συνεχής υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών και των υπηρεσιών, για εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, σε απολογισμό για τα πεπραγμένα της πενταετίας. Την ίδια ώρα, υπογράμμισε την ανάγκη για σωστή μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις για τους νέους Δήμους και τους δημότες.

«Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το νέο δημοτικό συμβούλιο, έβαλε ένα στόχο, τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και η υπηρεσία να λειτουργεί με τρόπο, όχι εξυπηρετώντας τις ανάγκες της, αλλά τις ανάγκες των δημοτών», ανέφερε και σημείωσε ότι στην πορεία παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα λόγω της έλλειψης προσωπικού σε καίριες θέσεις, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης παγοποίησης θέσεων και των αφυπηρετήσεων.

Σε αυτήν την πενταετία, συνέχισε, «υιοθετήσαμε συστήματα ποιότητας, από τον πρώτο χρόνο είχαμε σχέδιο ασφάλειας και υγείας, έχουμε συμβούλους για όλες τις διαδικασίες και στόχος είναι η συνεχής αναβάθμιση διαδικασιών, στην καθημερινή μας λειτουργία, για να εξυπηρετούμε τις ανάγκες του δημότη».

Στον απολογισμό του, ο κ.Ξυδιάς είπε πως ο Δήμος Γερμασόγειας είναι οικονομικά βιώσιμος, με στοχευμένη οικονομική πολιτική και έχει καταφέρει να αυξήσει τα πλεονάσματα του και παράλληλα να υλοποιήσει μια σειρά από αναπτυξιακά έργα, τα οποία επικαρπώνονται όλοι οι δημότες και επισκέπτες της Γερμασόγειας.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη μείωση του δανεισμού, από περίπου 8,3 εκατομμύρια ευρώ, το τέλος του 2016, στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ, το τέλος του 2021 και στην αύξηση των διαθέσιμων ταμειακών, από 2,8 εκατομμύρια ευρώ, το τέλος του 2016, σε 3,3 εκατομμύρια ευρώ, το τέλος του 2021.

Σε σχέση με τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό, είπε ότι και το 2022 θα διατεθούν μεγάλα κονδύλια για επιδιόρθωση μέρους του οδικού δικτύου, πεζοδρομίων και πάρκων και αναμένεται, με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των δημοτών, αφού επιλύονται διαχρονικά προβλήματα της καθημερινότητας. Σημείωσε, επίσης, πως ο σχεδιασμός της πενταετίας προβλέπει τη σχεδόν ολοκληρωτική επιδιόρθωση του οδικού δικτύου (δρόμων και πεζοδρομίων) σε ποσοστό που ανέρχεται περί του 80% του συνολικού οδικού δικτύου.

Στις νέες υποδομές της πενταετίας καταγράφονται το νέο δημοτικό μέγαρο, που στεγάζει πλέον όλες τις υπηρεσίες και τμήματα του Δήμου και είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ, ενώ περιλαμβάνει όλες τις πρόνοιες για πιο εύκολη, γρήγορη και αποδοτική εξυπηρέτηση των επισκεπτών και Δημοτών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δήμαρχος στον παρακαμπτήριο δρόμο Γερμασόγειας, ένα έργο που τέθηκε ως αίτημα στο μακρινό 1972 και που φέτος παραδίδεται η Α’ φάση του, και περιλαμβάνει δυο λωρίδες κυκλοφορίας τρίτη λωρίδα κυκλοφορίας για δεξιόστροφες κινήσεις, όπου απαιτείται, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, λωρίδες πρασίνου, ποδηλατόδρομο, διαβάσεις πεζών, στάσεις λεωφορείων, υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών, μοντέρνο οδικό φωτισμό, τοπιοτέχνηση των χώρων πρασίνου και ανάδειξη του παλαιού νερόμυλου.

Σε εξέλιξη, συνέχισε, βρίσκονται οι διαδικασίες για τον παραλιακό πεζόδρομο, ενώ τροχοδρομήθηκε η δημιουργία γραμμικού πάρκου και έχει ανατεθεί σε μελετητή η ετοιμασία των απαραίτητων προκαταρκτικών σχεδίων για το έργο του κάθετου δρόμου, που θα συνδέει τον παραλιακό δρόμο με το δρόμο του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, στον Άγιο Αθανάσιο.

Πρόσφατα ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή κυκλικού κόμβου στην οδό Χριστάκη Κράνου και παρά το ότι προβλέπεται να παραδοθεί τον Αύγουστο, όπως ανέφερε ο κ.Ξυδιάς, τέθηκε ως νέος στόχος να παραδοθεί πριν το τέλος Μαΐου.

Επιπρόσθετα, συμπλήρωσε, έχουν εκπονηθεί τα σχέδια για τη δημιουργία κτιστής νησίδας επί της Σπύρου Κυπριανού, ενώ το παλιό δημοτικό σχολείο Γερμασόγειας, που έχει εγκριθεί να γίνει Πολυδύναμο Κέντρο, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για ποσό 1,5 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται η εξασφάλιση της πολεοδομικής άδειας για προκήρυξη προσφορών.

«Πέραν όμως από τα μεγάλα έργα, αυτό το δημοτικό συμβούλιο, ασχολήθηκε και με τις βασικές και την καθημερινότητα», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας και ανέφερε ως παραδείγματα την ανακατασκευή πεζοδρομίων και πεζόδρομων, τη διάνοιξη του οδικού δικτύου, την αποκατάσταση του κεντρικού αγωγού λυμάτων, την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου υδροδότησης, την αντικατάσταση λαμπτήρων οδικών φωτισμού με λαμπτήρες LED κ.α.

Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Ξυδιάς υπενθύμισε τη δημιουργία του πρώτου πάρκου σκύλων, τη μεγαλύτερη δεντροφύτευση της επαρχίας Λεμεσού, που έγινε σε συνεργασία με οργανωμένα σύνολα και ιδιωτικούς φορείς, το 2017, την ανακατασκευή χώρων πρασίνου, την ανάπτυξη περιβαλλοντικών πολιτικών και μείωση των αποβλήτων, ενώ υπογράμμισε την κοινωνική ευαισθησία των δημοτικών Αρχών, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας.

Σημείωσε ακόμη την αναβάθμιση, όπως είπε, των πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά την πενταετία, αλλά και τον γεγονός πως ο Δήμος Γερμασόγειας υπήρξε ο πρώτος Δήμος παγκύπρια, που «διαχειρίστηκε με σταθερότητα την πολιτική αντισταθμισμάτων προς τους επιχειρηματίες/ιδιώτες που προχωρούσαν σε μεγάλες αναπτύξεις», με το ποσό που έχει παραχωρηθεί μέχρι σήμερα ως αντιστάθμιση να φτάνει κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

«Για την επόμενη περίοδο είναι πολύ βασικό, αυτό που καταφέραμε στην πενταετία, να ολοκληρώσουμε ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, το οποίο να περιγράφει τον οδικό χάρτη για τα επόμενα δέκα χρόνια, με δράσεις οι οποίες θα καθιστούν τις πόλεις πιο φιλικές και πιο ανθρώπινες» είπε επίσης ο Κυριάκος Ξυδιάς, τονίζοντας ότι «χρειάζεται να είμαστε τολμηροί και να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του ΣΒΑΚ, ενώ απαιτείται στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων».

Αναφερόμενος στο θέμα της μεταρρύθμισης της ΤΑ, υπογράμμισε ότι ο Δήμος Γερμασόγειας νιώθει περήφανος « γιατί η βάση της μεταρρύθμισης είναι η μελέτη που καταθέσαμε ως Δήμος το 2017, για ενοποίηση με τις γειτονικές κοινότητες».

Λέγοντας πως ο Δήμος Γερμασόγειας δεν έχει κανένα πρόβλημα να ενοποιηθεί με κανέναν Δήμο ή κοινότητα της περιοχής, ο κ.Ξυδιάς τόνισε ότι «το κριτήριο μας εμάς – και θα είμαστε απαιτητικοί σε αυτό – είναι όπως το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί, να διασφαλίζει την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, να δίνει τη δυνατότητα της ευελιξίας και τις αρμοδιότητες, μαζί με τους πόρους που χρειάζονται, ώστε η μεταρρύθμιση να αποβεί προς όφελος του δημότη».

Θα πρέπει δηλαδή, κατέληξε, η μεταρρύθμιση να αναβαθμίζει τις προσφερόμενες υπηρεσίες και να επιτυγχάνει οικονομίες κλίμακας, ενώ προειδοποίησε πως «αν μπούμε σε δαιδαλώδη μοντέλα, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να αυξήσουμε των κόστων και να χειροτερεύσουμε τις υπηρεσίες».

Πηγή:ΚΥΠΕ