X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΠροτροπή Διοικητή ΚΤΚ στις Τράπεζες για προσοχή και σύνεση ενόψει προκλήσεων

Προτροπή Διοικητή ΚΤΚ στις Τράπεζες για προσοχή και σύνεση ενόψει προκλήσεων

Παρά την πρόοδο στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, όλες οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν προσεκτικές, συνετές και ενεργές προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη περίοδο λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης, δήλωσε τη Δευτέρα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Σε ομιλία του στον σύνδεσμο αποφοίτων του London Business School ο κ. Ηροδότου τόνισε ακόμη ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που μεταφέρθηκαν εκτός του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων συνολικού ύψους €18,9 δις παραμένουν ακόμη στην οικονομία και είναι έξι φορές μεγαλύτερα από τα κόκκινα δάνεια που παραμένουν στις τράπεζες.

Αναγνώρισε ότι έγινε σημαντική μείωση του ρίσκου στους ισολογισμούς των τραπεζών τόσο μέσω οργανικών λύσεων όσο και πωλήσεων πακέτων ΜΕΔ, τονίζοντας ωστόσο ότι η πρόοδος στη διαδικασία μείωσης του ρίσκου στα βιβλία των τραπεζών δεν ήταν ομοιογενής σε όλο το τραπεζικό σύστημα, με τις μικρότερες τράπεζες να υστερούν σημαντικά.

«Συνεπώς η στενή παρακολούθηση της ενίσχυσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού βρίσκεται στην εποπτική ατζέντα και η ΚΤΚ έδρασε αποφασιστικά σε αυτό το θέμα προτρέποντας τόσο τις τράπεζες όσο και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να προχωρήσουν με βιώσιμες αναδιαρθρώσεις με συνεργάσιμους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, στη βάση με τις σχετικές οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές», τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι μετά τη λήξη του μορατόριουμ καταβολής δόσεων τον Δεκέμβριο του 2020, οι αναδιαρθρώσεις το 20212 εκτοξεύτηκαν κατά 251,5% στα €1,7 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με €480 εκατ. το 2020, καταδεικνύοντας την προσπάθεια των τραπεζών να βοηθήσουν τους δανειολήπτες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα, ο κ. Ηροδότου είπε πως χάριν στον στιβαρό δείκτη φερεγγυότητας και την στήριξη από την ΚΤΚ μέσω της προσωρινής χαλάρωσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων, το τραπεζικό σύστημα στήριξε την οικονομία με την παροχή νέου δανεισμού ύψους €8,1 δις από την αρχή του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

«Παρόλα αυτά, όλες οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν προσεκτικές, συνετές και ενεργές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη περίοδο που βρίσκεται ενώπιον μας», υπογράμμισε ο κ. Ηροδότου.

Όπως είπε, ενώ «ο πρώτος γύρος των επιπτώσεων της γεωπολιτικής κρίσης ήταν μέχρι τώρα διαχειρίσιμος, οι δευτερογενείς επιπτώσεις δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί και η αβεβαιότητα σε ένα περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό και αποδυναμωμένες προοπτικές ανάπτυξης είναι αυξημένη».

Ο Διοικητής της ΚΤΚ σημείωσε δε ότι οι αρνητικές μακροοικονομικές εξελίξεις μπορεί να επιδεινώσουν την κερδοφορία των τραπεζών και την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, προκαλώντας αθετήσεις και μια ανοδική τάση στις απομειώσεις και στις προβλέψεις για πιστωτικές ζημιές.

«Οι πολιτικές ομαλοποίησης των επιτοκίων μπορεί να στηρίξουν τα έσοδα των τραπεζών μέσω υψηλότερων αποδόσεων. Ωστόσο, (οι τράπεζες) μπορεί να μην καταφέρουν να εξισορροπήσουν διαρθρωτικές αδυναμίες που θα μπορούσαν να ενισχυθούν αν οι οικονομικές προοπτικές ακολουθήσουν μια αρνητική πορεία», τόνισε ο κ. Ηροδότου.

Είναι συνεπώς, πρόσθεσε, κεντρικής σημασίας οι τράπεζες να προσαρμόσουν τις επιχειρηματικές στρατηγικές τους στις νέες πραγματικότητες που δημιουργούνται από τις συνεχόμενες κρίσεις. «Και αυτό δεν θα είναι εύκολο καθώς οι προκλήσεις ανακύπτουν συχνά με απρόβλεπτο τρόπο», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στη χαμηλή κερδοφορία η οποία είναι μεν ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό ζήτημα, για να προσθέσει δε ότι ο δείκτης κόστους προς έσοδα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος βρισκόταν στο 76% στο τέλος Ιουνίου, που είναι σημαντικά ψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 63%, κάτι που σηματοδοτεί σοβαρές αδυναμίες σε σύγκριση με άλλες τράπεζες.

Εξάλλου, ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι η συνεχιζόμενη προσπάθεια για μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια ενδεχομένως να αυξήσει τους κινδύνους μετάβασης, και σημείωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ενδυναμώσουν και να προσαρμόσουν τις στρατηγικές μετριασμού του κλιματικού κινδύνου.

Χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη το ότι κάποιες τράπεζες άρχισαν να κάνουν απτά βήματα σε αυτό τον τομέα, για να προσθέσει ωστόσο ότι «πρέπει να δράσουν πιο επιθετικά και πιο αποφασιστικά προκειμένου να εντάξουν περιβαλλοντικούς και κλιματικούς κινδύνους στο ευρύτερο πλαίσιο διαχείρισης του ρίσκου» τους.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share