Home ΤΟΜΕΙΣ «Πρωτοφανής αναστάτωση» στο NHS λόγω τετραήμερης απεργίας γιατρών

«Πρωτοφανής αναστάτωση» στο NHS λόγω τετραήμερης απεργίας γιατρών

0
«Πρωτοφανής αναστάτωση» στο NHS λόγω τετραήμερης απεργίας γιατρών

Σε μία σπάνια σε διάρκεια τετραήμερη απεργία έχουν κατέλθει απο το πρωί της Τρίτης οι ειδικευόμενοι γιατροί στο αγγλικό σύστημα υγείας NHS, με προειδοποιήσεις για «πρωτοφανή αναστάτωση» στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Οι γιατροί διεκδικούν μεγαλύτερες αυξήσεις εν μέσω ακρίβειας και υψηλού πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση απαντά ότι αν και είναι διατεθειμένη να συζητήσει, οι απαιτήσεις των συνδικάτων που εκπροσωπούν τους γιατρούς είναι «παράλογες», καθώς ζητούν αυξήσεις που φτάνουν το 35%.

Ο εθνικός ιατρικός διευθυντής του NHS Στίβεν Πόουις που προειδοποίησε για την αναστάτωση σημείωσε ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί αποτελούν το 40 με 50% του ιατρικού προσωπικού του NHS, επομένως η κάλυψη από άλλο προσωπικό θα είναι «πολύ εύθραυστη» το επόμενο τετραήμερο.

Υπολογίζεται ότι 350.000 ραντεβού, περιλαμβανομένων εγχειρήσεων, θα χρειαστεί να αναβληθούν λόγω της απεργιακής κινητοποίησης. Εκτιμάται δε ότι η νέα απεργία θα δημιουργήσει προβλήματα και καθυστερήσεις στα ραντεβού σε βάθος ενός μήνα.

Ο Υπουργός Υγείας Στίβεν Μπάρκλεϊ δήλωσε «εξαιρετικά απογοητευμένος» από τη στάση των συνδικάτων και προειδοποίησε πως η κινητοποίηση «απειλεί την ασφάλεια των ασθενών».

Το συνδικάτο BMA αντιτείνει πως τα τελευταία 15 χρόνια οι ειδικευόμενοι γιατροί έχουν δει μείωση των απολαβών τους σε πραγματικούς όρους κατά 26%.

Πηγή:ΚΥΠΕ