Home Featured Πτώση στις κατασκευές τον Ιούνιο σε σχέση με Μάιο στην ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat

Πτώση στις κατασκευές τον Ιούνιο σε σχέση με Μάιο στην ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat

0
Πτώση στις κατασκευές τον Ιούνιο σε σχέση με Μάιο στην ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat

Κατά 1,3% στην ευρωζώνη και κατά 1,2% στην ΕΕ μειώθηκε η εποχιακά προσαρμοσμένη παραγωγή στον τομέα των κατασκευών τον Ιούνιο του 2022 σε σχέση με τον Μάιο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Μάιο του 2022, η παραγωγή στις κατασκευές είχε μειωθεί κατά 0,3% στην ευρωζώνη και είχε αυξηθεί κατά 0,1% στην ΕΕ σε σχέση με τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021, η παραγωγή στις κατασκευές είχε μικρή αύξηση κατά 0,1% στην ευρωζώνη και κατά 0,6% στην ΕΕ.

Στις εκτιμήσεις δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για την Κύπρο καθώς είναι μια από τις χώρες που δεν έχει υποχρέωση να παρέχει δεδομένα σε μηνιαία βάση.

Ανά τομέα, στην ευρωζώνη η παραγωγή όσον αφορά τα έργα πολιτικού μηχανικού μειώθηκε κατά 1,3%, ενώ η παραγωγή στις κατασκευές κτηρίων μειώθηκε κατά 1,2% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο.

Στην ευρύτερη ΕΕ την ίδια περίοδο, τα έργα πολιτικού μηχανικού μειώθηκαν κατά 1,4% και οι κατασκευές κτηρίων κατά 1,2%.

Οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις της παραγωγής στις κατασκευές μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπήρχαν στοιχεία καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (πτώση 5,2%), τη Σλοβακία (πτώση 5,0%) και την Αυστρία (πτώση 4,8%).

Αντιθέτως, καταγράφηκαν αυξήσεις στην παραγωγή στη Σλοβενία (αύξηση 1,7%), τις Κάτω Χώρες (αύξηση 1,0%) και τη Φινλανδία (αύξηση 0,2%).

Σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο, οι κατασκευές κτηρίων στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 0,1% φέτος, ενώ τα έργα πολιτικού μηχανικού μειώθηκαν κατά 0,2%.

Στην ευρύτερη ΕΕ την ίδια περίοδο οι κατασκευές αυξήθηκαν κατά 0,8% και τα έργα πολιτικού μηχανικού κατά 0,1%.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις στις κατασκευές μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπήρχαν στοιχεία καταγράφηκαν στη Σλοβενία (αύξηση 27,2%), την Πολωνία και τη Ρουμανία (αύξηση 5,9% και στις δύο) και στις Κάτω Χώρες (αύξηση 4,7%).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στον τομέα των κατασκευών καταγράφηκαν στην Ισπανία (πτώση 10,4%), την Ουγγαρία (πτώση 8,1%) και την Αυστρία (πτώση 6,8%).

Πηγή:ΚΥΠΕ