Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Πώς μια μάζα θερμαινόμενου νερού στον Ειρηνικό τροφοδοτεί δεκαετία ξηρασίας στη Χιλή

Πώς μια μάζα θερμαινόμενου νερού στον Ειρηνικό τροφοδοτεί δεκαετία ξηρασίας στη Χιλή

0
Πώς μια μάζα θερμαινόμενου νερού στον Ειρηνικό τροφοδοτεί δεκαετία ξηρασίας στη Χιλή

Μια μεγάλη μάζα ζεστού νερού στο νότιο Ειρηνικό τροφοδοτεί μια δεκαετία μεγάλης ξηρασίας στη Χιλή και η κλιματική αλλαγή ενοχοποιείται τουλάχιστον εν μέρει, λένε οι επιστήμονες.

Το λεγόμενο «Southern Blob» ανατολικά της Νέας Ζηλανδίας οδηγεί σε ζεστές και ξηρές συνθήκες στη Χιλή, με τις χιονοστιβάδες να λιώνουν στις Άνδεις, τις δεξαμενές να στερεύουν και τα άλλοτε καταπράσινα τοπία να μαραίνονται.

Οι αρχές της Χιλής φέτος αναγκάστηκαν να μεταφέρουν νερό σε 400.000 άτομα που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Journal of Climate διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο οφείλεται εν μέρει για το φαινόμενο, και κατά συνέπεια την ξηρασία.

Η φυσική μεταβλητότητα στις ωκεάνιες και ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες έπαιξε επίσης ρόλο, λένε οι επιστήμονες. Αυτή η τεράστια μάζα είναι τώρα 1,5 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από ό, τι πριν από 40 χρόνια.

Ωστόσο, οι περιοχές του πλησιέστερου ωκεανού έχουν θερμανθεί πολύ πιο αργά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και είναι μόλις 0,2 ° C έως 1 ° C θερμότερες, δείχνει η μελέτη. Η θερμότητα από αυτή τη μάζα νερού θερμαίνει τον αέρα ακριβώς από πάνω και οι άνεμοι μεταφέρουν τον θερμαινόμενο αέρα προς τη Χιλή. Αυτό επηρεάζει τις τάσεις πίεσης, επηρεάζοντας τις βροχοπτώσεις και έχει ως αποτέλεσμα ξηρές συνθήκες στη Χιλή.

Αυτό το επονομαζόμενο «Southern Blob» είναι ίσως μόνο το 3% του νότιου Ειρηνικού, αλλά βρίσκεται σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή που παράγει αυτή την αλυσίδα γεγονότων, δήλωσε ο εκ των επικεφαλής της έρευνας Rene Dario Garreaud, επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Χιλής στο Σαντιάγο.

Ενώ η ξηρασία δεν είναι ασυνήθιστη στη Χιλή, η τρέχουσα μεγάλη ξηρασία συνεχίζεται από το 2010. Ορισμένοι επιστήμονες και πολιτικοί έχουν αρχίσει να προειδοποιούν για πιθανές μακροπρόθεσμες ελλείψεις νερού στην κεντρική περιοχή, όπου βρίσκονται αμπελώνες και αγροκτήματα.

Οι επιστήμονες είπαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πόσο ακριβώς ρόλο παίζει η κλιματική αλλαγή σε αυτό το φαινόμενο. Ωστόσο, οι επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στην εργασία δήλωσαν ότι τα ευρήματα προκαλούν ανησυχία.

«Θεωρώ πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο ενισχύει τη σοβαρότητα των μεγάλων ξηρασιών», δήλωσε ο Andreas Prein, επιστήμονας του κλίματος στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας με έδρα τις ΗΠΑ.

Ανέφερε ότι τέτοιες ακραίες ξηρασίες ευθύνονται για την κατάρρευση ιστορικών πολιτισμών όπως οι Μάγια ή η δυναστεία Μινγκ και μπορούν να αποσταθεροποιήσουν τους σύγχρονους πολιτισμούς, όπως παρατηρήθηκε πρόσφατα στη Συρία.

Το γεγονός ότι μια ποσότητα ζεστού νερού, ακόμη και περισσότερα από 8 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, θα μπορούσε να επηρεάσει τις συνθήκες χιλιάδων χιλιομέτρων μακριά στη Χιλή, δείχνει πως η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τον πλανήτη, δήλωσε ο επιστήμονας ωκεανού και κλίματος Dillon Amaya στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Πηγή:ΚΥΠΕ