Home Featured Ρεκόρ εξαγωγών για τα ισραηλινά εξοπλιστικά συστήματα

Ρεκόρ εξαγωγών για τα ισραηλινά εξοπλιστικά συστήματα

0
Ρεκόρ εξαγωγών για τα ισραηλινά εξοπλιστικά συστήματα

Σε πάνω από 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια ανήλθαν οι συμφωνίες εξαγωγής εξοπλιστικών συστημάτων ισραηλινής κατασκευής κατά το έτος 2022, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του Υπουργείο Άμυνας της χώρας, η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές drone καταλαμβάνουν το 25% των συμβάσεων, οι εξαγωγές πυραύλων, ρουκετών και συστημάτων αεράμυνας ανέρχονται στο 19% των συμβάσεων και οι εξαγωγές συστημάτων ραντάρ και κυβερνοάμυνας στο 13%.

Όπως αναφέρουν ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, η αύξηση των συμβάσεων πώλησης drone παρουσιάζει ρεκόρ σε σχέση με όλες τις προηγούμενες χρονιές, ενώ το 50% των εξοπλιστικών συμβάσεων που υπεγράφησαν με χώρες του εξωτερικού ξεπερνούν το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την έκθεση, 30% των εξοπλιστικών συμβάσεων υπεγράφησαν με χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού, 29% με χώρες της Ευρώπης, 11% με τις χώρες της Βορείου Αμερικής, 3% με χώρες της Αφρικής και 3% με χώρες της Λατινικής Αμερικής. 24% των συμβάσεων, συνολικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπεγράφησαν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο, οι οποίες εξομάλυναν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ στο πλαίσιο των ‘Συμφωνιών του Αβραάμ’.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της φετινής ετήσιας έκθεσης που αναφέρεται στο οικονομικό έτος 2022, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «τα αριθμητικά δεδομένα καταδεικνύουν ξεκάθαρα την στρατιωτική και τεχνολογική υπεροχή του Ισραήλ».

«Χάρη στην ευρεσιτεχνία και την πρωτοπορία των εργαζομένων στην στρατιωτική βιομηχανία της χώρας, καταφέρνουμε να διατηρούμε την υπεροπλία μας έναντι των αντιπάλων μας», πρόσθεσε ο Γκάλαντ, τονίζοντας ότι «οι εξελίξεις που σημειώνονται διεθνώς αύξησαν τη ζήτηση για τα αμυντικά συστήματα ισραηλινής παραγωγής, καθιστώντας την ως την πλέον πρωτοπόρα».

Πηγή:ΚΥΠΕ