Home Featured Ρωσικές επιθέσεις σε Χάρκοβο και στρατιωτικούς στόχους, αναφέρει ο ουκρανικός στρατός

Ρωσικές επιθέσεις σε Χάρκοβο και στρατιωτικούς στόχους, αναφέρει ο ουκρανικός στρατός

0
Ρωσικές επιθέσεις σε Χάρκοβο και στρατιωτικούς στόχους, αναφέρει ο ουκρανικός στρατός

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η ρωσική πλευρά ανέπτυξε επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 χθες βράδυ, δήλωσε ο Ολέγκ Σινεγκούποφ, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα, όμως “οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους”. Χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στην πολιορκούμενη Ιζιούμ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πόλη αυτή επί του παρόντος, πρόσθεσε.

Οι προσπάθειες να οργανωθεί ανθρωπιστικός διάδρομος απορρίφθηκαν από τη ρωσική πλευρά, πρόσθεσε ο Ουκρανός αξιωματικός.

Επιπλέον, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε νέες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στη βορειοδυτική Ουκρανία χθες Τρίτη, δήλωσε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στον τομέα αυτό, ο Βιτάλι Κοβάλ, στο πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Είπε ότι τρεις πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

“Ο εχθρός έπληξε τρεις φορές στρατιωτική υποδομή”, δήλωσε και πρόσθεσε “επιτροπή βρίσκεται επιτόπου για να αποτιμήσει τη ζημιά”.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την προηγουμένη ότι προχώρησε σε επιθέσεις στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, πάνω από 80 μαχητές της ουκρανικής πλευράς σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση σε χώρο στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Νόβα Λιουμπόμιρκα, στην επαρχία Ρίβνε.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου είναι δύσκολες και ορισμένες φορές χαρακτηρίζονται από έντονη αντιπαράθεση, αλλά συμπλήρωσε ότι “βήμα-βήμα προχωράμε μπροστά”, σύμφωνα με το Reuters.

Σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι περίπου 100.000 κάτοικοι βρίσκονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα συμμετάσχει διαδικτυακά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, όπου θα συζητηθεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, ανέφερε την Τρίτη ο εκπρόσωπός του, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Interfax Ukraine.

Ο εκπρόσωπος Σέρχι Νικιφόροφ είπε ότι ο Ζελένσκι προσκλήθηκε να απευθυνθεί μέσω βιντεοκλήσης στους ηγέτες και ενδέχεται να συμμετάσχει στη συνέχεια και στις συνομιλίες, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο.

“Θα είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες των συμμαχικών χωρών να ακούσουν απευθείας τον Πρόεδρο Ζελένσκι να μιλά για την καταστροφική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ουκρανικός λαός λόγω της επιθετικότητας της Ρωσίας”, ανέφερε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι οι χώρες μέλη που παρέχουν “σημαντική ποσότητα βασικού στρατιωτικού εξοπλισμού” στο Κίεβο θα εξετάσουν “τι άλλο μπορούν να κάνουν για να εντείνουν” τη στήριξή τους.

Επίσης, με αναφορά στη σημερινή τηλεφωνική συνομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον πάπα Φραγκίσκο, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera γράφει ότι η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε τη διαμεσολάβηση του ποντίφικα για τον τερματισμό του πολέμου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο πρόεδρος Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος υπογράμμισε πόσο σημαντικός, θα ήταν ένας διαμεσολαβητικός ρόλος της Αγίας Έδρας για να τεθεί τέρμα στην τρομερή αυτή ανθρώπινη δοκιμασία. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής μέχρι σήμερα, ο πάπας Φραγκίσκος και ο Ουκρανός Πρόεδρος συνομίλησαν τρεις φορές.

“Ο πάπας τόνισε ότι η Αγία Έδρα προσεύχεται και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει ο πόλεμος”, δήλωσε ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βατικανό.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Φραγκίσκος επέλεξε “να αφιερώσει τη Ρωσία και την Ουκρανία στην αγνότατη καρδιά της Παρθένου”, με ειδική προσευχή που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Πηγή:ΚΥΠΕ