X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΡωσικής Κατασκευής Πύραυλος κατέρριψε την πτήση MH17 πάνω από την Ουκρανία το...

Ρωσικής Κατασκευής Πύραυλος κατέρριψε την πτήση MH17 πάνω από την Ουκρανία το 2014, σύμφωνα με Ολλανδικό Δικαστήριο

Ολλανδικό δικαστήριο αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι η πτήση MH17 της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε το 2014 από πύραυλο ρωσικής κατασκευής που εκτοξεύτηκε από πεδίο στην ανατολική Ουκρανία και ότι η Ρωσία είχε τον συνολικό έλεγχο των αυτονομιστικών δυνάμεων τη στιγμή που καταρρίφθηκε το αεροπλάνο.

Το δικαστήριο διάβασε την απόφασή του για την υπόθεση τεσσάρων ανδρών με διασυνδέσεις με τη Ρωσία, οι οποίοι κατηγορούνται για μαζική δολοφονία για τον φερόμενο ρόλο τους στην κατάρριψη της πτήσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η επιβατική πτήση MH17 καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014, σκοτώνοντας τους 298 επιβάτες και το πλήρωμα.

Εκείνη την εποχή, η περιοχή ήταν το σκηνικό συγκρούσεων μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων.

Οι εκπρόσωποι των θυμάτων λένε ότι η απόφαση θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο, αν και οι ύποπτοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη, πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Ρωσία, η οποία δεν θα τους εκδώσει, αναφέρει το Reuters.

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη ή ευθύνη για την κατάρριψη του MH17 και το 2014 αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε παρουσία στην Ουκρανία.

Οι εισαγγελείς λένε ότι οι ύποπτοι, τρεις πρώην αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και ένας Ουκρανός αυτονομιστής στρατιωτικός ηγέτης, βοήθησαν στην οργάνωση και τη μεταφορά ενός πυραυλικού συστήματος BUK του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Κατηγορήθηκαν για κατάρριψη αεροπλάνου και για φόνο, σε δίκη που διεξήχθη σύμφωνα με το ολλανδικό δίκαιο. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να καταδικαστούν για κατηγορίες ανθρωποκτονίας από αμέλεια, εάν οι δικαστές του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Χάγης διαπιστώσουν ότι η πράξη δεν ήταν προμελετημένη.

Οι υποκλοπές τηλεφωνικών κλήσεων που αποτελούσαν βασικό μέρος των αποδεικτικών στοιχείων εναντίον των ανδρών υποδηλώνουν ότι πίστευαν ότι στόχευαν ένα ουκρανικό μαχητικό.

Τρεις από τους άνδρες δικάστηκαν ερήμην και ο τέταρτος δήλωσε αθώος μέσω δικηγόρων που προσέλαβε για να τον εκπροσωπήσει. Κανείς τους δεν παρευρέθηκε στη δίκη.

Τα θύματα του MH17, που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ, προέρχονταν από 10 διαφορετικές χώρες. Περισσότεροι από τους μισούς ήταν Ολλανδοί.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Ολλανδία, με συμμετοχή από την Ουκρανία, τη Μαλαισία, την Αυστραλία και το Βέλγιο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share