Home Featured Σε ενότητα κάλεσε τους συνέδρους του ΔΗΣΥ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν θα πάψει να αγωνίζεται για επανένωση Κύπρου είπε

Σε ενότητα κάλεσε τους συνέδρους του ΔΗΣΥ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν θα πάψει να αγωνίζεται για επανένωση Κύπρου είπε

0
Σε ενότητα κάλεσε τους συνέδρους του ΔΗΣΥ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν θα πάψει να αγωνίζεται για επανένωση Κύπρου είπε

Σε ενότητα ενόψει των προεδρικών εκλογών κάλεσε την Παρασκευή από το βήμα του Πολιτικού-Ιδεολογικού Συνεδρίου του ΔΗΣΥ, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υπενθυμίζοντας ότι ο Γλαύκος Κληρίδης έχασε τις εκλογές του 2003, «ως αποτέλεσμα φιλοδοξιών που οδήγησαν σε διάσπαση και απώλεια της εξουσίας». Κάλεσε, μάλιστα, τους συνέδρους να «κωφεύσουν» σε εσκεμμένες διαδόσεις. Είπε ακόμη ότι δεν θα παύσει να αγωνίζεται για απαλλαγή της Κύπρου από την Τουρκική κατοχή και για επανένωση μέχρι και την τελευταία στιγμή της παρουσίας του στην προεδρία.

Κάνοντας μία συνοπτική αναδρομή σε σταθμούς της διακυβέρνησής του, ανέφερε ότι «η οικονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη, η εργασιακή ειρήνη, η στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ευάλωτων ομάδων, τα αναπτυξιακά έργα, ο εκσυγχρονισμός σημαντικών δομών του κράτους, δεν ήσαν παρά αποτέλεσμα παρά μίας αποφασιστικής και προοδευτικής διακυβέρνησης».

Αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στη δημοσιονομική διαχείριση πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στην επιδοματική πολιτική και ιδιαίτερα στην επαναφορά της ΑΤΑ και του ταμείου συντάξεως νεοεισερχόμενων υπαλλήλων, αλλά και στην κατάργηση της έκτακτης εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων και του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Τόνισε, μάλιστα, ότι κατά την πανδημία διατέθηκε κονδύλι €3,6 δις. για τα σχέδια στήριξης της οικονομίας, και επεσήμανε «ότι το 2021 η ανάπτυξη έφτασε το 5,7%, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η ανεργία παρέμεινε στα προ της πανδημίας επίπεδα».

«Αυτή είναι η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, που κάποιοι ζητούν να φέρουν τάχα την αλλαγή», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ως ιδιαίτερα σημαντική τη συμβολή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ στο έργο της Κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας ως «προεξάρχουσα την ηγετική φυσιογνωμία του Προέδρου της παράταξης, του Αβέρωφ Νεοφύτου».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «οι προσεχείς προεδρικές εκλογές, θέτουν ενώπιον των μελών και φίλων του ΔΗΣΥ, αλλά και του συνόλου του λαού, ένα σημαντικό δίλημμα», ανάμεσα στη συνέχιση της πορείας «ανάπτυξης, σταθερότητας και ασφάλειας της χώρας, με δοκιμασμένους ηγέτες» και σε «κάποιους που υιοθετήθηκαν από τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και προκαλούν την ανησυχία που όλοι τρέφουμε», όπως είπε.

«Πρέπει να γίνει συνείδηση στον καθένα πως χωρίς τη συσπείρωση και την ενότητα της παράταξης, θα αντιμετωπίσουμε τα τραγικά φαινόμενα του 2003», τόνισε, παραπέμποντας στην εκλογική ήττα του Γλαύκου Κληρίδη εκείνη τη χρονιά.

«Κωφεύσατε εις όσα λέγονται ή εσκεμμένα διαδίδονται», είπε, απευθυνόμενος στους συνέδρους, προσθέτοντας ότι «για μένα μία είναι η επιλογή – η επιλογή του ηγέτη της παράταξης, του ικανού και δοκιμασμένου μου συνεργάτη, του Αβέρωφ Νεοφύτου» ενώ κάλεσε σε συστράτευση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει σε συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντας ότι για τον σκοπό εξαγγέλθηκαν δύο δέσμες μέτρων ύψους €300 εκ. και εξηγώντας ότι επέλεξε να μην υιοθετήσει «εύηχες προτάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης που εάν εισακούονταν θα έδιδαν μια πρόσκαιρη ανακούφιση, αλλά θα οδηγούσαν σε κατάρρευση τα όσα με θυσίες των πολιτών έχουν κατακτηθεί».

«Δεν θέλω και δεν θα δεχτώ να παραδώσω, ιδιαίτερα στον φίλο Αβέρωφ, ένα κράτος στην κατάσταση του κράτους που παρέλαβα. Δεν θα οδηγήσω τη χώρα σε χρεοκοπία χάρη εύηχων συνθημάτων», είπε.

Εξάλλου, σε σύντομο απολογισμό των μέτρων για ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό του κράτους μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων, προχώρησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενώπιον των συνέδρων. Μίλησε για την τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε οι πενταετείς θητείες του εκάστοτε Προέδρου να περιορίζονται στις δύο. Αναφέρθηκε στη δημιουργία πέντε Υφυπουργείων για αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους και στη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ήταν αντικείμενο διαλόγου για δεκαετίες, καθώς και στο πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Μίλησε, επίσης, για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσια Υπηρεσίας, την εισαγωγή «νέου, σύγχρονου και αξιοκρατικού Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση, με την καθιέρωση εξετάσεων, έτσι ώστε να μην υπάρχει Επετηρίδα διορισμού και να διορίζονται οι γηραιότεροι και όχι οι ικανότεροι», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ΓεΣΥ, που «ύστερα από δεκαετίες υποσχέσεων, η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ εφάρμοσε το Γενικό Σύστημα Υγείας», όπως είπε.

Στάθηκε ιδιαίτερα και στο κράτος πρόνοιας, τονίζοντας τη συνδρομή της αείμνηστης Υπουργού, Ζέτας Αιμιλιανίδου, στη θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στη διασφάλιση της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, στη θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας, αλλά και τη σύνταξη χηρείας για τους άντρες, στην επιμήκυνση της άδειας μητρότητας, που καλύπτει και την παρένθετη μητέρα, στην καθιέρωση των εκ πατρογονίας προσφύγων, στο ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για άτομα με αναπηρίες, στην πρόωρη σύνταξη των θαλασσαιμικών, στη δημιουργία σπιτιών προστασίας για γυναίκες θύματα βίας, κακοποιημένα παιδιά και άτομα με αναπηρίες.

Αναφέρθηκε, επίσης, στους «ισχυρούς θεσμούς αποτροπής φαινομένων διαφθοράς, εισάγοντας το οριζόντιο σχέδιο δράσης καταπολέμησης της διαφθοράς». Είπε πως δεν θέλει να κάνει περισσότερα σχόλια για το βίντεο του Al Jazeera, ενώ ακολούθως αναφέρθηκε στη συμβολή του προγράμματος επενδύσεων στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, αναγνωρίζοντας, όμως, ότι υπήρξαν «κενά και αδυναμίες» τα οποία κάποιοι καταχράστηκαν. «Αυτό δεν επέτρεπε και δεν επιτρέπει σε κανένα να νομίζει πως λασπολογώντας θα κερδίσει πολιτικούς πόντους», είπε ενώ παρέπεμψε στα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, τα οποία «έδωσαν σαφέστατες απαντήσεις από τον λαό».

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος μίλησε και για την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, με την πρόσληψη 3.500 συμβασιούχων οπλιτών, αλλά και τις αμυντικές δαπάνες. «Μέσα από τα προγράμματα θωράκισης και ενίσχυσης αποτρεπτικής, σημειώνω, δύναμης της χώρας έχουμε σημαντικά ενισχύσει την Εθνική Φρουρά», είπε και διευκρίνισε ότι «ένα είναι να ενισχύεις την αποτρεπτική ισχύ λόγω απειλών και άλλο είναι τι επιδιώκεις».

Αναφερόμενος στις ενέργειες όσον αφορά το Κυπριακό, είπε ότι «επιδιώξαμε και επιδιώκουμε τον διάλογο για μια ειρηνική, βιώσιμη και λειτουργική λύση» υπενθυμίζοντας ότι το 2017 πλησιάσαμε ελάχιστα προ της λύσης. «Αν δεν το πετύχαμε αυτό δεν οφειλόταν σε δικές μας ευθύνες, αλλά στις ευθύνες της Τουρκίας όπως καταγράφηκαν μέσα από τα πρακτικά των ΗΕ που δημοσιοποιήθηκαν, αλλά και λόγω της επιμονής να επιμείνουν στο αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και διατήρησης μόνιμα στην πατρίδα μας κατοχικού στρατού», πρόσθεσε.

«Οι προθέσεις της Τουρκίας επιβεβαιώνονται από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας όπου με την παρουσίαση αριθμού χαρτών κατέδειξαν τη διαχρονική αναθεωρητική στάση της Άγκυρας», είπε ο Πρόεδρος, στην παρουσία και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μεταξύ των συνέδρων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι «μέχρι και την τελευταία στιγμή της παρουσίας μου στην προεδρία δεν θα παύσω να αγωνίζομαι προκειμένου η πατρίδα μας να απαλλαγεί από την κατοχή, να επανενωθεί με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

«Ουδέποτε διανοηθήκαμε να σφετεριστούμε τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας. Άλλοι είναι που σφετερίζονται τη γη των προγόνων μας», πρόσθεσε.

Τέλος, ευχήθηκε «η συμπαράσταση της Ευρώπης, η συμπαράσταση των συμμάχων και φίλων να είναι τέτοιας αποφασιστικότητας που να δούμε να διαφοροποιούνται οι συμπεριφορές μιας γείτονας χώρας που δυστυχώς προκαλεί ανησυχίες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Πηγή:ΚΥΠΕ