Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες, Τρίτη 11/10, και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Τετάρτη 12/10, συνάντηση 12 παλαιστινιακών παρατάξεων στο Αλγέρι, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί συμφιλίωση κυρίως μεταξύ της Φατάχ, που ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή στην Δυτική Όχθη, και της Χαμάς, που ελέγχει de facto πολιτικά και στρατιωτικά την Λωρίδα της Γάζας.

Η συνάντηση αυτή είναι το αποτέλεσμα «πολύμηνων διαμεσολαβητικών προσπαθειών της κυβέρνησης της Αλγερίας προκειμένου να δοθεί μία εκ νέου ώθηση για εθνική συμφιλίωση στις τάξεις του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην αλγερινή πρωτεύουσα, Φάγιεζ Αμπού Αΐτα.

Στη συνάντηση συμμετέχουν και εκπρόσωποι του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς «Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ», τον πλήρη αφοπλισμό του οποίου επιδιώκει η Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ. Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ που εκφράζουν τις θέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, θα συζητηθεί επίσης και το ζήτημα της αποπληρωμής των δεδουλευμένων 30.000 δημοσίων υπαλλήλων που απασχολεί η Χαμάς στη Γάζα, ως επίσης και το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών, στις οποίες θα συμμετέχουν τόσο οι Παλαιστίνιοι που ζουν στην Δυτική Όχθη, όσο και στην Λωρίδα της Γάζας.

Κατά το παρελθόν, αντίστοιχες πρωτοβουλίες προώθησης της εθνικής συμφιλίωσης μεταξύ των αντίπαλων παρατάξεων Φατάχ και Χαμάς είχαν αναλάβει η Υεμένη και η Αίγυπτος, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε επιθυμητά αποτελέσματα.

Πηγή:ΚΥΠΕ