X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε μονοψήφιο ποσοστό όπως επιθυμούσε ο Ερντογάν μείωσε το επιτόκιο η Κεντρική...

Σε μονοψήφιο ποσοστό όπως επιθυμούσε ο Ερντογάν μείωσε το επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, παρά τον υψηλό πληθωρισμό

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, προχώρησε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ύστερα από επιθυμία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι μειώνει το επιτόκιο αναφοράς από το 10,5%, στο 9%.

Με την τελευταία μείωση, το επιτόκιο έφτασε σε «επαρκές επίπεδο όσον αφορά τους αυξανόμενους κινδύνους σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση», αναφέρει σε ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας.

Ως εκ τούτου, το ΔΣ «αποφάσισε να θέσει τέλος στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων που ξεκίνησε τον Αύγουστο», προστίθεται.

Ο Ερντογάν είχε δεσμευτεί να μειώσει τα επιτόκια σε μονοψήφιο επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους, καθώς δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, παρά στην σταθερότητα των τιμών, ενόψει των γενικών εκλογών στην Τουρκία τον προσεχή Ιούνιο.

Το 2021, τα επιτόκια είχαν μειωθεί από 19% τον Σεπτέμβριο σε 14% τον Δεκέμβριο και παρέμειναν σταθερά μέχρι φέτος το Καλοκαίρι. Από τότε μειώνονται κάθε μήνα, ενώ ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Σύμφωνα με το Reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας ανατρέπουν τη συνήθη πρακτική των Κεντρικών Τραπεζών, παγκοσμίως, να αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, καθώς τα υψηλά δανειστικά επιτόκια δανεισμού μειώνουν την οικονομική ανάπτυξη και τις τιμές των προϊόντων.

Ο Ερντογάν, ένθερμος αντίπαλος του υψηλότερου κόστους δανεισμού, έχει χαρακτηρίσει τα υψηλά επιτόκια «τον μεγαλύτερο εχθρό του».

Ωστόσο, τα αντισυμβατικά οικονομικά μέτρα συνέβαλαν σε βουτιά της αξίας της τουρκικής λίρας. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 28,5% έναντι του δολαρίου από τις αρχές Ιανουαρίου του 2022, μετά από υποχώρηση κατά 44% το 2021.

Ο τουρκικός πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 85% τον Οκτώβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο, ανεξάρτητοι οικονομολόγοι, πιστεύουν ότι το πραγματικό ποσοστό πληθωρισμού είναι υπερδιπλάσιο από το επίσημο ποσοστο πληθωρισμού.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share