X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε συμφωνία έφτασαν Συμβούλιο - Κοινοβούλιο αργά το βράδυ της Δευτέρας για...

Σε συμφωνία έφτασαν Συμβούλιο – Κοινοβούλιο αργά το βράδυ της Δευτέρας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2023 κατέληξαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη οι διαπραγματευτές του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας.

Όπως ανακοίνωσε η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, οι γενικές αναλήψεις υποχρεώσεων έχουν τεθεί ανέρχονται στα 186,6 δις ευρώ, ποσό που αποτελεί αύξηση 1,1% σε σχέση με τον τροποποιημένο προϋπολογισμό του 2022. Συνολικά 0,4 δις ευρώ παραμένουν διαθέσιμα βάσει των ανώτατων ορίων δαπανών του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2021-2027, δίνοντας το περιθώριο στην ΕΕ να καλύπτει έκτακτες ανάγκες.

Συνολικά οι πληρωμές ανέρχονται στα 168.6 δις ευρώ, αύξηση 1% σε σχέση με το 2022.

Ο νέος προϋπολογισμός «θα μας επιτρέψει να εστιάσουμε στους τομείς προτεραιότητες της ΕΕ σε ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο γεωπολιτικό πλαίσιο» δήλωσε ο Τσέχος Υφυπουργός Χρηματοοικονομικών Γιρι Γεόργκιεφ εκ μέρους της Τσεχικής Προεδρίας.

Πρόσθεσε πως ο προϋπολογισμός διασφαλίζει πως θα υπάρξει «μια ρεαλιστική προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, το συμφέρον των φορολογούμενων και την ανάγκη αντιμετώπισης νέων προκλήσεων που μπορούν να προκύψουν το 2023».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής προϋπολογισμών του Κοινοβουλίου (BUDG), ο προϋπολογισμός για το 2023 εστιάζει στην Ουκρανία, θέματα ενέργειας και οικονομικής ανάκαμψης, ενώ προστέθηκε ποσό 1,0487 δισ. ευρώ στην αρχική πρόταση της Κομισιόν, το οποίο κατευθύνεται μεταξύ άλλων σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας (150 εκατομμύρια), στο Erasmus+ (120 εκατομμύρια), στο Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (36,5 εκατομμύρια) και σε έργα υποδομών.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ:

21,5 δισ. σε δεσμεύσεις και 20,9 δισ. σε πληρωμές στα κονδύλια για την ενιαία αγορά, την καινοτομία και τις ψηφιακές πολιτικές,

70,6 δισ. σε δεσμεύσεις και 58,1 δισ. σε πληρωμές στα κονδύλια για τη συνοχή, την ανθεκτικότητα και τις αξίες,

57,3 δισ. σε δεσμεύσεις και 57,5 δισ. σε πληρωμές στα κονδύλια για τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον

3,7 δισ. σε δεσμεύσεις και 3,0 δισ. σε πληρωμές στα κονδύλια για τη μετανάστευση και την διαχείριση των συνόρων,

2,1 δισ. σε δεσμεύσεις και 1,2 δισ. σε πληρωμές στα κονδύλια για την ασφάλεια και την άμυνα

17,2 δισ. σε δεσμεύσεις και 14,0 δισ. σε πληρωμές στα κονδύλια για θέματα γειτονίας και εξωτερικών,

13,3 δισ. σε δεσμεύσεις και 11,3 δισ. σε πληρωμές στα κονδύλια για την Ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση και

2,9 δισ. σε δεσμεύσεις και 2,7 δισ. σε πληρωμές στα κονδύλια που αφορούν τα ειδικά εργαλεία.

Το κοινοβούλιο θα συζητήσει την συμφωνία σε επίπεδο επιτροπής προϋπολογισμών (BUDG) στις 17 Νοεμβρίου προτού ο προϋπολογισμός προωθηθεί για ψήφιση στις 23 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share