X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε ύφεση οι ΗΠΑ το 2023, πάνω από 4% ο πληθωρισμός στο...

Σε ύφεση οι ΗΠΑ το 2023, πάνω από 4% ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους, εκτιμούν οικονομολόγοι

Σε ύφεση πιθανότατα θα εισέλθουν το 2023 οι ΗΠΑ και θα αντιμετωπίσουν υψηλό πληθωρισμό μέχρι το 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε εξαμηνιαία έρευνα.

Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην έρευνα Πολιτικής του Εθνικού Συνδέσμου για τα Οικονομικά των Επιχειρήσεων (NABE) βλέπουν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 4% στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Η έρευνα συνόψισε τις απαντήσεις 217 μελών της NABE και διεξήχθη μεταξύ 2 Μαρτίου και 10 Μαρτίου, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Σύνδεσμος.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 4,75 ποσοστιαίες μονάδες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο οποίος το 2022 ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Οι αυξήσεις των τιμών επιβραδύνθηκαν ελαφρά τον Φεβρουάριο, στο 6%, σε ετήσια βάση, το οποίο είναι πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%.

Εν μέσω της ζοφερής πρόβλεψης των οικονομολόγων, υπήρξαν και κάποια καλά νέα, με μόλις το 5% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται επί του παρόντος σε ύφεση, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο από το 19% στην προηγούμενη έρευνα, δήλωσε η πρόεδρος του NABE Julia Coronado.

Επίσης, οι οικονομολόγοι αύξησαν ελαφρώς τις πιθανότητες η Fed να επιτύχει μια λεγόμενη «ήπια προσγείωση» της οικονομίας – μειώνοντας τον πληθωρισμό και αποφεύγοντας την ύφεση -, από 27% που ήταν τον περασμένο Αύγουστο, σε 30% τον Μάρτιο του 2023.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share