X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΣειρά προϋπολογισμών ψήφισε η Βουλή, έκκληση της Προέδρου για έγκαιρη υποβολή όσων...

Σειρά προϋπολογισμών ψήφισε η Βουλή, έκκληση της Προέδρου για έγκαιρη υποβολή όσων εκκρεμούν

Η Ολομέλεια της Βουλής κατά τη σημερινή της συνεδρία υπερψήφισε τους προϋπολογισμούς του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) και του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ).

Με την ευκαιρία, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου απηύθυνε έκκληση για έγκαιρη υποβολή των προϋπολογισμών που εκκρεμούν, αναφέροντας ότι δεν θα δεχτεί την κατάθεση με τη μορφή του κατεπειγόντως οποιουδήποτε προϋπολογισμού, σε βάρος του απαιτούμενου κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο προϋπολογισμός του Δημοσιονομικού Συμβουλίου εγκρίθηκε με 26 ψήφους υπέρ, 14 εναντίον και 3 αποχές.

Ο προϋπολογισμός του ΙΚΥ εγκρίθηκε ομόφωνα με τοποθετήσεις ωστόσο των βουλευτών, αναφορικά με τα κριτήρια που θα πρέπει να τηρούνται για τις υποτροφίες που δίνονται.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ζήτησε να μπουν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια στην απονομή των υποτροφιών, ενώ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης υποτροφιών στον οποίο να περιλαμβάνονται όλες οι υποτροφίες που είναι διαθέσιμες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ζήτησε να διατηρηθεί η καλή ισορροπία που υπάρχει στο ίδρυμα όσον αφορά τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και την αριστεία, ενώ εξέφρασε απογοήτευση για τις εξοικονομήσεις ύψους 2 εκατ. από το ίδρυμα το 2021 σε βάρος των φοιτητών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ζήτησε να διευρυνθούν τα κριτήρια του ΙΚΥ και να τεθούν και κριτήρια αριστείας, για να έχουν οι φοιτητές το κίνητρο της μάθησης και της επιμέλειας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι αν πρέπει να βελτιωθεί το σύστημα να το συζητήσουν, ωστόσο, όπως είπε, η ισοπέδωση του έργου του ΙΚΥ μόνο ζημιά προκαλεί. Ζήτησε επίσης να ενισχυθεί η αριστεία.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι εν καιρώ πανδημίας θα έπρεπε να ήταν πιο γενναιόδωρες οι χορηγίες και να χορηγούνται περισσότερο σπουδές σε καινοτόμες επιστήμες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησε να διαχωριστεί το κομμάτι της αριστείας και τα κοινωνικά κριτήρια.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι δεν είναι δυνατό να αποσυνδέεται η αριστεία από τα κοινωνικά κριτήρια, αφού ένας μαθητής χωρίς τα κατάλληλα οικονομικά μέσα έχει λιγότερες πιθανότητες να πετύχει την αριστεία.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι θα έπρεπε να δίνονται υποτροφίες όχι μόνο για πανεπιστήμια αλλά και για άλλες σπουδές όπως σε κολέγια καθώς και ειδικά βραβεία. Ζήτησε επίσης να βοηθηθούν φοιτητές που δύσκολα τα βγάζουν πέρα και πρέπει παράλληλα να εργάζονται.

Ο Προϋπολογισμός του ΘΟΚ εγκρίθηκε με 49 ψήφους υπέρ και 3 αποχές.

Ο Προϋπολογισμός του ΚΟΑΓ εγκρίθηκε ομόφωνα.

Σε τοποθέτηση του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την ευαρέσκειά του που μια σειρά από προτάσεις του κόμματος για τον οργανισμό άρχισαν να υλοποιούνται όπως η κατασκευή κατοικιών και παραχώρηση τους σε ευάλωτες ομάδες είτε με χαμηλό ενοίκιο είτε με χαμηλό κόστος αγοράς.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ- Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης χαιρέτισε τη νέα πολιτική του οργανισμού για διασφάλιση κατοικίας για οικογένειες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα με το σχέδιο χαμηλού ενοικίου και την ανέγερση 600 οικιστικών μονάδων σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενιαίου φορέα στεγαστικής πολιτικής για ενοποίηση όλων των στεγαστικών σχεδίων που υπάρχουν.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης χαιρέτισε την αναβάθμιση του ρόλου του ΚΟΑΓ τα τελευταία χρόνια και τις βελτιωμένες πρακτικές στέγασης καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας. Παράλληλα ανέφερε ότι μετά την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της στο στεγαστικό «οι απαιτήσεις μας είναι πολύ ψηλές».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου σημείωσε τις θετικές εξελίξεις στον Οργανισμό, αναφέροντας ωστόσο ότι σε πολλές περιπτώσεις έχει επιδείξει αδράνεια και κωλυσιεργία να διαθέσει οικόπεδα, λόγω των όρων που έθεταν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι η μηδενική ουσιαστικά συνεισφορά του κράτους δεν βοηθά στην ανάπτυξη προγραμμάτων από τον ΚΟΑΓ. Είπε επίσης ότι το κράτος μπορεί να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο σε σχέση με τον έλεγχο των τιμών στα ενοίκια και την αγορά ακινήτων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησε το κράτος που έχει “δημογραφική πτώχευση”, μέσω του οργανισμού να στηρίξει τους νέους με τη μορφή ενοικιαγοράς.

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι αν δεν ανακοπεί η λαίλαπα των πλειστηριασμών αργά η γρήγορα και αυτοί που έχουν σπίτια θα τα χάσουν και δεν μπορούν οι οργανισμοί αυτοί να τα αναπληρώσουν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς εξέφρασε την ικανοποίησή του που αναγνωρίζεται ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που ακούει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και είπε ότι στο θέμα αυτό μόνο με τη συνεργασία μπορούμε να πάμε μπροστά και να δώσουμε μια καλύτερη προοπτική.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share