X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣεμινάρια από τη Σχολή Δικαστών για τη δικαστική δεοντολογία και δεξιότητες

Σεμινάρια από τη Σχολή Δικαστών για τη δικαστική δεοντολογία και δεξιότητες

Η Σχολή Δικαστών Κύπρου, στο πλαίσιο της αρχικής κατάρτισης των νεοδιορισθέντων Δικαστών, διοργάνωσε στις 21 και 28 Μαρτίου τα σεμινάρια με θέμα «Δικαστική Δεοντολογία και Ηθική» και «Δικαστικές Δεξιότητες (Judgecraft)» αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, στο Σεμινάριο «Δικαστική Δεοντολογία και Ηθική» εκπαιδευτές ήταν η Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Λένα Δημητριάδου, και οι Πρόεδροι Επαρχιακών Δικαστηρίων Άγγελος Δαυίδ και Μαρίνα Παπαδοπούλου. Οι παρουσιάσεις της κ. Δημητριάδου και του κ. Δαυίδ αφορούσαν τον «Οδηγό Δικαστικής Συμπεριφοράς» και τον «Μη Δεσμευτικό Οδηγό για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από Δικαστές» που εκδόθηκε από το United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), αντίστοιχα. Διευκρινίζεται ότι η κ. Παπαδοπούλου επικετρώθηκε στο θέμα της «Μη Συνειδητής Προκατάληψης σε σχέση με το Φύλο».

Στο Σεμινάριο «Δικαστικές Δεξιότητες (Judgecraft)» οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις έννοιες της «Μη Συνειδητής Προκατάληψης» από τον Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου Μιχάλη Αμπίζα και της «Δικαστικής Αντοχής» από την Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου Μαρίνα Παπαδοπούλου. Επίσης συμμετείχαν στην ομαδική άσκηση με θέμα «Πόσο Πιθανόν είναι το Πιθανόν;» που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Σταύρος Σταύρου. Η τελευταία ενότητα του Σεμιναρίου περιλάμβανε εκφώνηση προφορικής απόφασης (ex-tempore judgement), με βασικό ομιλητή τον Νικόλα Σάντη, Δικαστή Ανωτάτου Δικαστηρίου και εκπαιδευτή τον Σταύρο Σταύρου.

Όλες οι ενότητες περιλάμβαναν διαδραστικό κομμάτι, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ενδιαφέρουσες ασκήσεις και συζητήσεις, σε μικρές ομάδες υπό την επίβλεψη Συντονιστών και στην ολομέλεια (plenary) και να εξοικειωθούν με τα θέματα του Σεμιναρίου.

Χαιρετισμό κατά την έναρξη των Σεμιναρίων απηύθυνε ο Διευθυντής της Σχολής Δικαστών Γιώργος Ερωτοκρίτου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη εκπαίδευσης των νέων Δικαστών, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια από τον διορισμό τους, σε συγκεκριμένα θέματα γενικού ενδιαφέροντος «τα οποία θεωρούνται ότι είναι πολύ χρήσιμα στην καθημερινότητα του δικαστή, τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην προσωπική του ζωή και βοηθούν τον δικαστή να αποκτήσει επαγγελματικές δεξιότητες και αξίες, οι οποίες συμπληρώνουν τη νομική του εκπαίδευση».

To Σεμινάριο εντάσσεται στα πλαίσια χρηματοδότησης της Σχολής Δικαστών από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share