X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣφίγγει ο Κλοιός στη Μαριούπολη – Τα Σενάρια για την Αλλαγή Τακτικής...

Σφίγγει ο Κλοιός στη Μαριούπολη – Τα Σενάρια για την Αλλαγή Τακτικής του Πούτιν

Για απελευθέρωση της Μαριούπολης κάνει λόγο η Μόσχα, την ώρα που διαψεύδει την πλήρη κατάληψη της πόλης το Κίεβο, εν μέσω των συνεχιζόμενων συρράξεων στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Θεωρώ πως είναι άσκοπη η έφοδος στην βιομηχανική περιοχή. Διατάζω να ακυρωθεί. Πρέπει να σκεφτούμε, πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών και των αξιωματικών μας. Αποκλείστε την περιοχή έτσι ώστε να μην περνά ούτε μύγα» λέει χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Όσο για εκείνους που διέφυγαν προς το Αζοφστάλ και είναι αποκλεισμένοι εκεί και γύρω από την περιοχή, χρειαζόμαστε τρεις με τέσσερις μέρες για να ολοκληρώσουμε την επιχείρησή μας» προσθέτει σχετικά ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου.

Οι Ουκρανοί αρνούνται πως η πόλη έχει πέσει και κάνουν λόγο για 120.000 άμαχους που βρίσκονται μέσα, με πάνω από 1.000 να έχουν βρει καταφύγιο στο Αζοφστάλ. Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων και εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου προτείνει ειδικές συνομιλίες για τη Μαριούπολη.

«Γνωρίζω ότι έχουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Μαριούπολης εδώ και λίγο καιρό. Το ξέρουμε καλά. Αλλά υπάρχει ένα κομμάτι της πόλης που παραμένει υπό τον έλεγχο των στρατιωτών μας. Και θα παραμείνουν εκεί» σημειώνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτή η εξέλιξη σημαίνει το εξής, έχουν καταλάβει πως δεν μπορούν να κατακτήσουν το Αζοφστάλ. Και είχαν πολλές απώλειες εκεί» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Ολέκσι Αρέστοβιτς.

Η αντίσταση στο χαοτικό Αζοφσταλ εκτιμάται να κράτησε περισσότερο απ’ ότι περίμενε ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ και τα τελεσίγραφα της Ρωσίας προς τους ουκρανούς ή να παραδοθούν ή να πεθάνουν έπεσαν στο κενό.

Πλέον η μάχη για τον έλεγχο όλης της περιφέρειας του Ντονμπάς μοιάζει να είναι πιο σημαντική από το μικρό θύλακα αντίστασης της Μαριούπολης.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις που είναι εκεί κερδίζουν χρόνο. Για κάθε λεπτό που πολεμούν τις ρωσικές δυνάμεις, αυτές οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούν να μετακινηθούν προς το Ντονμπάς για να πολεμήσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες» επισημαίνει ο στρατιωτικός αναλυτής Σον Μπελ.

Την ίδια ώρα, μια πρώτη ομάδα αμάχων κατάφερε να εγκαταλείψει την πόλη και να φτάσει στη Ζαπορίζια μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Πολλοί λιγότεροι απ ότι χρειάζεται δηλώνουν οι Ουκρανοί.

Κι ενώ το Χάρκοβο συνεχίζει να λεηλατείται, επικεφαλής της ομάδας των φιλορώσων αυτονομιστών της Περιφέρειας Βιτάλι Γκάντσεφ μίλησε για δημοψήφισμα για το πολιτικό μέλλον της περιοχής. «Όταν όλη η περιοχή αποναζιστικοποιηθεί και απελευθερωθεί, τότε θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα μεταξύ των πολιτών για να πάρουμε μια απόφαση» είπε σχετικά.

Υπάρχουν πολλές εικασίες για τα κίνητρα του Ρώσου προέδρου, με το επικρατέστερο σενάριο να αφορά το στρατιωτικό σχεδιασμό. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει πιθανόν να αποδεσμεύσει ένα μέρος των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται γύρω από το Αζοφστάλ για να ενισχύσει την επίθεση στο ανατολικό μέτωπο.

Επιπλέον, κλείνοντας το κεφάλαιο Αζοφστάλ και δηλώνοντας ότι η Μαριούπολη βρίσκεται υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο, ο ίδιος φαίνεται να κηρύσσει ουσιαστικά μια σημαντική νίκη εν όψει και του Ορθόδοξου Πάσχα.

Μια άλλη εκδοχή είναι ότι πρόκειται για πολιτικό ελιγμό. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η εξόντωση και των τελευταίων υπερασπιστών της Μαριούπολης θα σήμαινε το τέλος των διαπραγματεύσεων. Ενδεχομένως ο Βλαντιμίρ Πούτιν να θέλει να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα της διπλωματίας, έστω και προσχηματικά.

Τέλος, δεν αποκλείεται στην απόφαση Πούτιν να εμπλέκονται και οικονομικά κίνητρα. Το Αζφοστάλ είναι ένα από τα μεγαλύτερα χαλυβουργεία της Ευρώπης. Και παρά την τεράστια καταστροφή που έχει ήδη υποστεί, η Μόσχα μπορεί να ελπίζει σε επικερδή αξιοποίησή του μετά τον πόλεμο, εφ’ όσον τελικώς κατακτήσει ολόκληρο το Ντονμπάς.

Πηγή:http://www.ertnews.gr

 

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share