Σημάδια αναστροφής της καθοδικής πορείας του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη (ΣΠΟΔ) βλέπει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος τον Ιανουάριο 2023 κατέγραψε ετήσια μείωση 3,5%, μετά από ετήσιες μειώσεις 3.6% το Δεκέμβριο και 4.2% τον Νοέμβριο του 2022.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Κέντρου Ερευνών, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ είναι βελτιωμένος μεν, αρνητικός δε. Στη βελτίωση αυτή συνέβαλε η διεθνής τιμή πετρελαίου Brent Crude η οποία σημείωσε, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021, υποχώρηση στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης της.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συμβολή της επιβατικής κίνησης του Ιανουαρίου 2023 στην Κύπρο, η οποία ξεπέρασε το ρεκόρ του 2019, με τις αναμενόμενες αφίξεις επιβατών των επόμενων μηνών να υποδηλώνουν τη γενικότερη ενδυνάμωση του τουριστικού τομέα της Κύπρου το 2023.

Επιπρόσθετα, η επιτάχυνση που καταγράφεται στον ρυθμό μεγέθυνσης των υπολοίπων εγχώριων συνιστωσών του ΣΠΟΔ ενισχύουν περαιτέρω τη βελτιωμένη πορεία του Δείκτη, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κέντρου Ερευνών.

Στον αντίποδα, οι Δείκτες Οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη και στην Κύπρο συνεχίζουν να συγκρατούν την ανοδική πορεία του Δείκτη.

Συνοπτικά, «ο βελτιωμένος αλλά αρνητικός ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Ιανουάριο του 2023 συνάδει με τις οικονομικές προβλέψεις για το 2023 σύμφωνα με τις οποίες η κυπριακή θα καταγράψει σημαντική επιβράδυνση, σε σύγκριση με το 2022, αλλά δεν θα περιπέσει σε ύφεση», αναφέρει το Κέντρο.

Ο ΣΠΟΔ για το μήνα Ιανουάριο του 2023 εκτιμήθηκε στη βάση διαθεσιμότητας της τιμής του πετρελαίου Brent Crude, του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην ευρωζώνη και στην Κύπρο, του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, της αξίας των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, καθώς και των υψηλής συχνότητας δεδομένων των αφίξεων επιβατών και του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – προσαρμοσμένου με βάση τη θερμοκρασία, ενώ ο όγκος λιανικών πωλήσεων εκτιμήθηκε στη βάση των τελευταίων διαθέσιμων πληροφοριών σε μια σειρά οικονομικών δεικτών.

Πηγή:ΚΥΠΕ