X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣημαντικές παραμένουν οι δυσκολίες του Νετανιάχου στις διαπραγματεύσεις του με τα κόμματα...

Σημαντικές παραμένουν οι δυσκολίες του Νετανιάχου στις διαπραγματεύσεις του με τα κόμματα της συμπολίτευσης

Αργά το βράδυ της Δευτέρας τα κόμματα της συμπολίτευσης συμφώνησαν να ορίσουν νέο Πρόεδρο του ισραηλινού κοινοβουλίου, ζήτημα για το οποίο δεν είχε εξασφαλισθεί συμφωνία ενόσω συνεχίζονται να διεξάγονται οι μετεκλογικές διαπραγματεύσεις για την κατανομή των υπουργείων της νέας κυβέρνησης.

Την εξέλιξη ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του κόμματος Λικούντ του εντολοδόχου Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου. Ακολούθησε ανακοίνωση του νυν Προέδρου της Κνέσετ, Μίκι Λέβι, ο οποίος και καθόρισε ότι η εκλογή του διαδόχου του θα πραγματοποιηθεί στην προσεχή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κνέσετ το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας , 12 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, οι διαφωνίες μεταξύ του Λικούντ και των υπολοίπων κομμάτων της συμπολίτευσης συνεχίζονται, με αποκορύφωμα την φερόμενη αποχώρηση του ηγέτη του υπερορθόδοξου θρησκευτικού κόμματος «Shas», Αριέ Ντέρι, από την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τους Βενιαμίν Νετανιάχου και Μπετσαλέλ Σμότριτς, ηγέτη του κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός».

Αιτία της αποχώρησης ήταν το αίτημα του Σμότριτς να αφαιρεθούν αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα υπάγονται στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πρόκειται να αναλάβει ο Ντέρι, και που αφορούν στην χρηματοδότηση των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας. Ο Ντέρι φέρεται να επιμένει ότι συγκεκριμένα κονδύλια που θα αφορούν στην χρηματοδότηση των υπουργείων που θα αναλάβει το κόμμα του, θα πρέπει να μην λαμβάνουν πρότερη έγκριση από ελεγκτικό φορέα διαχείρισης του κρατικού προϋπολογισμού – ρύθμιση με την οποία διαφωνεί ο Σμότριτς.

Δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Νετανιάχου και στις επαφές του με τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ηγέτη του κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς» , ο οποίος επιμένει να περιληφθεί διάταξη στη συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας με το Λικούντ, που θα δεσμεύει την νέα κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις ισχύουσες προϋποθέσεις ποινικής ευθύνης των στρατιωτών, οποτεδήποτε καλούνται να προβούν σε ζωντανά πυρά κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης.

Σύμφωνα πάντα με την κρατική τηλεόραση, ο Νετανιάχου εκφράζει αντιρρήσεις ως προς το συγκεκριμένο αίτημα του Μπεν-Γκβιρ, με τον δεύτερο να φέρεται να απαιτεί να ορισθεί αναπληρωτής Πρόεδρος στην αρμόδια κοινοβουλευτική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προκειμένου να διασφαλισθεί η συγκεκριμένη δέσμευση που φέρεται να έχει αναλάβει ο Νετανιάχου σε πρότερες κατ’ ιδίαν διακομματικές διαπραγματεύσεις. Το αίτημα του Μπεν-Γκβιρ να ορισθεί αναπληρωτής Πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Κνέσετ απορρίφθηκε νωρίτερα χθες από τους εκπροσώπους του κόμματος Λικούντ.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, έχει ανακοινωθεί τόσο από το Λικούντ, όσο και από την «Εβραϊκή Ισχύ», το ζήτημα θα τεθεί σε συζήτηση εκ νέου το αμέσως προσεχές διάστημα. Πρόσθετες διαφωνίες εκδηλώνονται μεταξύ της «Εβραϊκής Ισχύος» και του υπερορθόδοξου θρησκευτικού κόμματος «Εβραϊσμός της Τορά» με αφορμή την ενδεχόμενη διάσπαση των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ιερουσαλήμ και Εθνικής Κληρονομιάς.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει αντιδράσεις και σε εσωκομματικό επίπεδο, με στελέχη του Λικούντ να διαμαρτύρονται για τον τρόπο διεξαγωγής των μετεκλογικών διαπραγματεύσεων με τα κόμματα της συμπολίτευσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, η διάσπαση των αρμοδιοτήτων των υπουργείων προκειμένου να τοποθετηθούν στελέχη των κομμάτων της συμπολίτευσης έχει ως αποτέλεσμα τον παραγκωνισμό στελεχών του κόμματος που επιδιώκουν να υπουργοποιηθούν.

Ήδη τέσσερα σημαίνοντα κομματικά στελέχη που διετέλεσαν σε κυβερνητικές θέσεις κατά το παρελθόν, φέρονται να απειλούν ότι, σε περίπτωση που δεν υπουργοποιηθούν, θα καταψηφίσουν κυβερνητικά νομοσχέδια. Σύμφωνα με την εφημερίδα Γιεντιότ Αχαρονότ και το κρατικό ραδιόφωνο, πρόκειται για τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Ισράελ Κατς, τον Νταβίντ Μπιτάν, τον Νταβίντ Αμσάλεμ και τον Ντάνι Ντανόν.

Πέρα από τις διαφωνίες που αντιμετωπίζει ο Βενιαμίν Νετανιάχου τόσο με στελέχη του κόμματός του, όσο και με τα υπόλοιπα κόμματα της συμπολίτευσης, στο τέλος της εβδομάδας λήγει και η 28ήμερη προθεσμία της εντολής σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, με αποτέλεσμα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να υποχρεωθεί να ζητήσει από τον Πρόεδρο του Κράτους, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, 14ήμερη παράταση.

Εντός της 14ήμερης παράτασης, έχει γίνει γνωστό στα τοπικά ΜΜΕ, που επικαλούνται στελέχη του Λικούντ και του υπερορθόδοξου κόμματος «Shas», ότι τα κόμματα της συμπολίτευσης θα χρειαστεί να θέσουν σε ψηφοφορία ενώπιον της Ολομέλειας της Κνέσετ την αναθεώρηση του ανώτερης τυπικής ισχύος Περί Λειτουργίας της Κυβέρνησης Νόμου, ούτως ώστε να αρθεί το κώλυμα που συντρέχει στο πρόσωπο του υπό υπουργοποίηση ηγέτη του κόμματος «Shas», Αριέ Ντέρι, επειδή στις αρχές του χρόνου είχε καταδικασθεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και με χρηματικό πρόστιμο εξ αιτίας παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας.

Η αναθεώρηση του συγκεκριμένου νόμου θα έχει σκοπό να άρει το κώλυμα διορισμού υπουργού, στον οποίον τα ποινικά δικαστήρια επέβαλαν ποινή με αναστολή – προϋπόθεση που έχει τεθεί ως όρος της διακομματικής συμφωνίας κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ του Λικούντ και του «Shas».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share