X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣημαντική συμβολή ε/κ και τ/κ γυναικείων οργανώσεων στις προσπάθειες επανένωσης, λέει η...

Σημαντική συμβολή ε/κ και τ/κ γυναικείων οργανώσεων στις προσπάθειες επανένωσης, λέει η Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Στη σημαντική συμβολή ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών γυναικείων οργανώσεων στις προσπάθειες για επανένωση και επικράτηση ειρήνης στην Κύπρο, αναφέρθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), η Βουλευτής και εκ των αντιπροέδρων της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, τονίζοντας την αναγκαιότητα για αποτελεσματική εφαρμογή του ψηφίσματος 1325 του ΣΑ των ΗΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Χαραλαμπίδου, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη της Συνέλευσης, με θέμα τη βελτίωση της εφαρμογής του ψηφίσματος 1325 και στην παρέμβασή της, επισήμανε ότι η Κύπρος εξακολουθεί να υφίσταται τις οδυνηρές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής και, ως εκ τούτου, έχει πλήρη επίγνωση της σημασίας του ψηφίσματος, αλλά και των συνεπειών των ένοπλων συγκρούσεων, ειδικότερα στις γυναίκες και τα κορίτσια. Γυναίκες της Κύπρου, είπε, που έτρεχαν τρομαγμένες για να γλιτώσουν από τις τουρκικές ορδές, ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου, υπέστησαν βασανιστήρια, βιασμούς, εξευτελισμούς, ενώ πολλές από αυτές δολοφονήθηκαν βάναυσα. «Ναι, η Τουρκία, χρησιμοποίησε τη σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου στην Κύπρο», τόνισε.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε η κα Χαραλαμπίδου, οι γυναίκες επωμίστηκαν μεγάλο βάρος στην προσπάθεια για αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού και της πληγείσας οικονομίας της χώρας. Σημείωσε επίσης τη σημαντική συμβολή ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών γυναικείων οργανώσεων στις προσπάθειες για επανένωση και επικράτηση ειρήνης στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η δράση τους έχει συμβάλει στην ευρύτερη ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών υπέρ της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ψηφίσματος 1325, η κα Χαραλαμπίδου σημείωσε την υιοθέτηση από την Κύπρο Εθνικού Σχέδιου Δράσης, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των γυναικών στις προσπάθειες επίλυσης των συγκρούσεων και οικοδόμησης της ειρήνης, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της, ως Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών, να παρακολουθεί την εφαρμογή του σχεδίου.

Η κα Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες, ως προνοεί το ψήφισμα 1325, συνδέεται με τα πολλά άλλα θέματα που άπτονται της ισότητας των φύλων και πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα μιας δυναμικής διαδικασίας προς αντιμετώπιση συναφών προκλήσεων, όπως το χάσμα μισθών και συντάξεων, η άνιση εκπροσώπηση γυναικών σε θέσεις λήψεως αποφάσεων κ.α.

Η πανδημία Covid-19 έχει προσθέσει άλλο ένα σοβαρό εμπόδιο στις προσπάθειές μας για ισότητα, ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και πρέπει να δράσουμε συλλογικά και τάχιστα για την προστασία τους, τόνισε η Κύπρια βουλευτής. Ο ρόλος μας, ως βουλευτών, είναι πολύ σημαντικός σε όλα τα επίπεδα και πρέπει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες δράσεις ώστε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 και στον απώτερο στόχο της επίτευξης συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στον κόσμο, κατέληξε η κα Χαραλαμπίδου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share