Σε μια εποχή διεθνών πολιτικών ανακατατάξεων, οικονομικής αστάθειας και συνακόλουθα αύξησης του δημοκρατικού ελλείμματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων καθίσταται εξαιρετικά σημαντικός ως προς τη διαμόρφωση πολιτικών που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες για αξιοπρεπή διαβίωση και ευημερία, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Σε αναφορά της την Πέμπτη ενώπιον της Ολομέλειας, με αφορμή την 30η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Κοινοβουλευτισμού, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στη εν γένει δημόσια διαβούλευση που θα ενδυναμώσει τη λειτουργία της συμμετοχικής δημοκρατίας και συνακόλουθα την καλλιέργεια εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και την πολιτεία, επιβάλλεται να καταστεί ο ύψιστος στόχος για κάθε κοινοβούλιο.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι η 30η Ιουνίου που καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2018, έχει σκοπό την αναγνώριση του έργου των εθνικών κοινοβουλίων στη χάραξη πολιτικών και κατ’ επέκταση στη διαμόρφωση των σύγχρονων κοινωνιών.

Πρόσθεσε ότι κατά την ημέρα αυτή τονίζεται εμφατικά ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στην εκπροσώπηση των πολιτών, η λειτουργικότητα της οποίας εξαρτάται από την αναγκαία πληροφόρηση και ενδυνάμωση των πολιτών στο πλαίσιο της δημοκρατίας, καθώς και  από τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας και λογοδοσίας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι μέλος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης από το 1978 συμμετέχοντας σε όλες τις διακοινοβουλευτικές διασκέψεις και σε ειδικά συνέδρια για θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος με τετραμελή αντιπροσωπεία, η οποία απαρτίζεται, βάσει σχετικού Κανονισμού της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, από βουλευτές και των δύο φύλων.

Πηγή:ΚΥΠΕ