X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΣπάσιμο αδιεξόδου και τεχνοκρατική στήριξη από ΕΕ οι δύο πτυχές του σχεδίου...

Σπάσιμο αδιεξόδου και τεχνοκρατική στήριξη από ΕΕ οι δύο πτυχές του σχεδίου για εμπλοκή ΕΕ στο Κυπριακό, λέει ο Πρόεδρος

Στις δύο πτυχές της πρότασής του για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, που παρουσίασε στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την πρώτη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξη του στο Euronews.

Όπως εξήγησε, η πρώτη πτυχή αφορά «την ανάγκη να σπάσουμε το αδιέξοδο για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες». «Με την επανέναρξη των συνομιλιών», συνέχισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «έρχεται η δεύτερη, πολύ συγκεκριμένη πτυχή της πρότασής μας: είναι η τεχνοκρατική υποστήριξη των συνομιλιών», από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η Κύπρος χρειάζεται την πρωταγωνιστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πάντα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

«Δεν επιχειρούμε να φύγει το Κυπριακό από τα Ηνωμένα Έθνη. Αντίθετα, τα Ηνωμένα Έθνη και το πλαίσιο των ψηφισμάτων είναι η ασφαλιστική μας δικλείδα, σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο», υπογραμμίζει.

Σημειώνει δε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν, αλλά πρέπει να επαναρχίσουν «από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτιμά πως η χρονική συγκυρία παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς η Τουρκία ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

«Το σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το διάστημα – και αυτό έχουμε συμφωνήσει με τους τρεις Προέδρους των θεσμικών οργάνων – για να δημιουργηθούν οι συνθήκες αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία, να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», υπογραμμίζει.

Αναγνωρίζει πως η κατάσταση είναι δύσκολη, λέγοντας «έχω μια έντονη ανησυχία ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό, κάθε μέρα που περνά δημιουργούνται νέα τετελεσμένα, που απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τη λύση του Κυπριακού», όμως τονίζει πως «η επίλυση του Κυπριακού είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα μου».

Σε ερώτηση αν οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά ή από το μηδέν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε «όχι, δεν θα ξεκινήσουμε από το μηδέν. Οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Δεν είναι θέμα συζήτησης για εμάς αυτή η διάσταση».

Γνωρίζουμε πολύ καλά και, αν θέλετε, εμείς στην Κύπρο τα δεδομένα είναι σαφώς πιο κατανοητά από δικής μας πλευράς, ότι δεν είναι εύκολη η κατάσταση. Φυσικά ποτέ δεν ήταν εύκολη στο Κυπριακό, αλλά είναι σημαντικό- και είναι κάτι που χαιρέτισαν οι συνομιλητές μου- εμείς αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, γιατί εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share