Home Featured Στα ύψη η τιμή της αμόλυβδης σε όλη την Ευρώπη, εξαιτίας των συνεχιζόμενων αυξήσεων στο αργό πετρέλαιο, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Στα ύψη η τιμή της αμόλυβδης σε όλη την Ευρώπη, εξαιτίας των συνεχιζόμενων αυξήσεων στο αργό πετρέλαιο, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

0
Στα ύψη η τιμή της αμόλυβδης σε όλη την Ευρώπη, εξαιτίας των συνεχιζόμενων αυξήσεων στο αργό πετρέλαιο, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Στα ύψη έχουν οδηγήσει τις τιμές της βενζίνης σε όλη την Ευρώπη οι συνεχείς αυξήσεις στο αργό πετρέλαιο ιδιαίτερα λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Οι τιμές για το ένα λίτρο αμόλυβδης 95 οκτανίων, που είναι αυτή που χρησιμοποιούν και οι περισσότεροι οδηγοί με βενζινοκίνητα οχήματα και πολλά υβριδικά -έχει ξεπεράσει πανευρωπαϊκά ακόμη και τα 1,8 ευρώ το λίτρο.

Με βάση τα πιο πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat στις 7 Φεβρουαρίου 2022. Πρωταθλήτρια είναι η Ολλανδία με πάνω από 2 ευρώ το λίτρο –αλλά και άλλες αποδοχές εργαζομένων- και ακολουθεί από κοντά η Φιλανδία με 1,9 ευρώ το λίτρο, όπου ισχύει το ίδιο. Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπου πάντως τα εισοδήματα παραμένουν πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με την υπόλοιπη ήπειρο.

Η ενεργειακή κρίσης μπορεί να συνεχιστεί επηρεάζοντας ακόμη περισσότερο τις τιμές της ενέργειας, με μια αποκλιμάκωση σε καύσιμα, φυσικό αέριο και ρεύμα να φαντάζει δύσκολη τουλάχιστον προς το παρόν.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί πάνω από 20% από τις αρχές του έτους, μέσα σε μόλις ενάμισι μήνα, και διαμορφώνονται σε υψηλά οκταετίας καθώς η κρίση στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη κερδοσκοπία από τις παραγωγές χώρες (ΟΠΕΚ+).

Μείζον θέμα είναι επίσης και ο κίνδυνος νοθείας στα καύσιμα, όχι μόνο στην αμόλυβδη αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, καθώς όσο ανεβαίνουν οι τιμές τόσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος για τους επιτήδειους.