X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΣΤΕΚ: Απαραίτητη η Ενεργειακή και Ψηφιακή Αναβάθμιση των Τουριστικών Επιχειρήσεων - Απόλυτα...

ΣΤΕΚ: Απαραίτητη η Ενεργειακή και Ψηφιακή Αναβάθμιση των Τουριστικών Επιχειρήσεων – Απόλυτα επιτυχημένη η ενημερωτική ημερίδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας

Κάλεσμα στα μέλη του για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που παρέχονται μέσα από τα Σχέδια Χορηγιών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ), απευθύνει ο ΣΤΕΚ. Στα πλαίσια ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο έγινε ενδελεχής παρουσίαση του Σχεδίου Χορηγιών για την Προώθηση Επενδύσεων Ενεργειακής Απόδοσης από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και του Σχεδίου Χορηγιών για την Ψηφιακή Αναβάθμιση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Χαιρετίζοντας την ημερίδα, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ως Υπουργείο ενθαρρύνουμε εμπράκτως αυτή τη μετάβαση, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις μέσα από τα Σχέδια Χορηγιών που προκηρύσσουμε. Πρόκειται για σημαντικά κονδύλια τα οποία παραχωρούνται ως κίνητρο για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, ψηφιακή αναβάθμιση και στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης και της κυκλικής οικονομίας.

Απώτερος στόχος μας να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν, να εξελιχθούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και, βεβαίως, να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν σήμερα από τις ανατιμήσεις στον τομέα της ενέργειας. Ως τουριστικές επιχειρήσεις μπορείτε να αξιοποιήσετε το Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό ύψους €40 εκατομμυρίων, το οποίο είναι ανοικτό και δέχεται αιτήσεις, όπως επίσης και το Σχέδιο Ψηφιακής Αναβάθμισης Επιχειρήσεων, ύψους €10 εκατομμυρίων, που είναι θέμα ημερών να προκηρυχθεί».

Επίσης, η Υπουργός ενημέρωσε ότι το ΥΕΕΒ τρέχει παράλληλα και το ευρωπαϊκό Σχέδιο για την προστασία εμπορικών σημάτων, βιομηχανικών σχεδίων και δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας με επιχορηγήσεις που αγγίζουν το 90% των τελών διανοητικής ιδιοκτησίας, ενώ παράλληλα ενημέρωσε ότι πρόκειται να προκηρυχθεί και το Σχέδιο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, ύψους €5 εκατομμυρίων, το οποίο επίσης καλούνται οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του ΣΤΕΚ, Δήμητρα Καραντώκη, σημείωσε ότι «οι ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες οφείλουν να αντλήσουν κονδύλια και χρηματοδοτήσεις από τα προσφερόμενα σχέδια του Υπουργείου αφού με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζεται το τουριστικό προϊόν της Κύπρου και ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις θέτουν τις βάσεις για την πράσινη μετάβαση με γνώμονα τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη».

Το ενδιαφέρον των μελών του ΣΤΕΚ που παρευρέθηκαν στην ημερίδα ήταν έντονο, ενώ όπως σημείωσε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του ΥΕΕΒ, Χρίστος Φωτιάδης, καταγράφεται έντονη κινητικότητα στην υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Στόχος, είπε ο κ. Φωτιάδης, είναι οι επιχειρήσεις να επενδύσουν στην ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση τους, αφού από την μια προσφέρεται οικονομική στήριξη μέσω των Σχεδίων και από την άλλη επιβάλλεται η εξοικονόμηση ενέργειας και η ψηφιακή αναβάθμιση ώστε να γίνουν ποιοτικότερες οι υπηρεσίες που παρέχουν.

Με τη σειρά τους, οι λειτουργοί του ΥΕΕΒ, Ανδρέας Λιζίδης, Λειτουργός Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας και Έλενα Ρούσου, Λειτουργός Εμπορίου & Βιομηχανίας Α’ της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας παρουσίασαν τα Σχέδια Χορηγιών. Αφού εξήγησαν τις διαδικασίες και τεχνικές προδιαγραφές, προέτρεψαν τους παρευρισκόμενους να προχωρήσουν άμεσα στην ετοιμασία των αιτήσεων τους, αφού η χειμερινή περίοδος είναι η πλέον κατάλληλη για διεργασίες αναβάθμισης των κτιριακών τους μονάδων.

Ο ΣΤΕΚ θα συνεχίσει να πραγματοποιεί ημερίδες για ενημέρωση γύρω από καίρια και σημαντικά θέματα που απασχολούν τα μέλη του. Απώτερος στόχος όλων των ενεργειών του Συνδέσμου είναι όπως η Κύπρος καταστεί ένας ανταγωνιστικός ποιοτικός τουριστικός προορισμός με πρωταγωνιστικό ρόλο στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία.

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share