X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣτη Ρωσία σήμερα ο πρωθυπουργός – Πλούσια η ατζέντα των συνομιλιών με...

Στη Ρωσία σήμερα ο πρωθυπουργός – Πλούσια η ατζέντα των συνομιλιών με τον Πούτιν

Συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί, στο Σότσι της Ρωσίας. Θα είναι η πρώτη τους συνάντηση μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, τον Ιούλιο του 2019.

Η ατζέντα των συνομιλιών, που αναμένεται να ξεκινήσουν στις δώδεκα ώρα Ελλάδας θα είναι πολυεπίπεδη.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα συζητήσουν για τις διμερείς σχέσεις, την ενεργειακή συνεργασία, τη συνεργασία στους τομείς Τουρισμού-Πολιτισμού-Παιδείας καθώς και για τις διεθνείς-περιφερειακές εξελίξεις.

Εστιάζοντας στις εξελίξεις στην περιοχή μας, πρέπει να αναδείξουμε δύο σημεία.

Το πρώτο: Η Ρωσία (μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Όπως έπραξε, για παράδειγμα, ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας, εν μέσω κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο τον Οκτώβριο του 2020.

Το δεύτερο: Τη σταθερή θέση της Μόσχας για το Κυπριακό. Στηρίζει μια λύση βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις. Μην ξεχνάμε, άλλωστε ότι τον περασμένο Ιούνιο είχε ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής καθεστώτος των Βαρωσίων…

Η συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Πούτιν πραγματοποιείται σε μια εύθραυστη συγκυρία στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που αποτελούν την βάση της εξωτερικής της πολιτικής. Στηρίζει και σέβεται τις αποφάσεις των οργανισμών αυτών. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει την διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία. Η θέση του πρωθυπουργού, άλλωστε, την οποία έχει υποστηρίξει και εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ότι είναι αναγκαίο οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ευρώπης με τη Ρωσία να μείνουν ανοικτοί.

Κοινή διακήρυξη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Δέσμευση για διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή
Ισχυρό μήνυμα συνεργασίας, αλλά και πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου έστειλαν από κοινού Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, από την Ιερουσαλήμ, όπου πραγματοποιήθηκε η τριμερής σύνοδος κορυφής.

Συνεχιζόμενη αδιαλλαξία καταλόγισε στην Τουρκία ο πρωθυπουργός κατά την Τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

«Αυτό που βλέπουμε από την Τουρκία, είναι μια συνεχής παραβίαση και μια απαράδεκτη επιθετικότητα στο έδαφος αλλά και στη θάλασσα, στην ΑΟΖ της Κύπρου και ταυτόχρονα, τα σχέδια για περίφραξη των Βαρωσίων, αν συνεχιστούν θα καταδικάσουν κάθε προσπάθεια για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης οι τρεις πλευρές εξετάζουν την περαιτέρω ενίσχυση του τριμερούς αμυντικού συντονισμού και επαναλαμβάνεται η συμφωνία για συνεργασία σε όλους τους τομείς: ενέργεια, μετανάστευση και πανδημία.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog, ο οποίος τον καλωσόρισε δωρίζοντας του μία φωτογραφία, όπου απεικονίζονται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο πατέρας του νυν Προέδρου.

«Είναι μια όμορφη φωτογραφία από την επίσκεψη του πατέρα σας στην κατοικία του Προέδρου του Ισραήλ το 1992. Εικονίζονται ο πατέρας σας με τον πατέρα μου, και οι δύο είναι πια στον παράδεισο”, είπε ο πρόεδρος του Ισραήλ.

O Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Herzog για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Πηγή:www.ertnews.gr

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share