X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣτη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και...

Στη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και τις κυρώσεις στο Ιράν αναφέρθηκε ο Μπορέλ

Στα 49 δισεκατομμύρια ευρώ φτάνει πλέον η συνολική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της προς την Ουκρανία, ανέφερε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Αναφορικά με τη στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως αυτή παραμένει αναλλοίωτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν βίαιες συγκρούσεις, όμως πρόσθεσε πως η Ουκρανία συνεχίζει να αντιστέκεται και πως η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα.

Υπογράμμισε πως σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στη χώρα, οι ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσαν με τον Ουκρανό ομόλογό τους, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης, την αποφασιστικότητά της ΕΕ να συνεχίσει να στηρίζει όσο χρειαστεί. Ο κ. Μπορέλ πρόσθεσε πως οι ΥΠΕΞ προετοίμασαν επίσης τη σύνοδο ΕΕ – Ουκρανίας στις 3 Φεβρουαρίου, η οποία τόνισε είναι η πρώτη από την έναρξη του πολέμου και η πρώτη μετά την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για τη χώρα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα πως οι ΥΠΕΞ είχαν τη Δευτέρα πολιτική συμφωνία για την έβδομη δόση της οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη. Τόνισε πως με τη σημερινή βοήθεια, η συνολική στρατιωτική στήριξη από πλευράς ΕΕ ανέρχεται στα 3,6 δισ. ευρώ και πως συνολικά η οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική στήριξη από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της ανέρχεται στα 49 δισ. ευρώ.

Εξέφρασε επίσης τη στήριξη της ΕΕ στην πρόταση της Ουκρανίας για μια δίκαιη ειρήνευση, η οποία, όπως είπε, διέπεται από δύο αρχές: από τη μια τον σεβασμό της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και του δικαιώματος της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα, και από την άλλη στην ανάγκη να υπάρξει λογοδοσία.

Ο κ. Μπορέλ παρουσίασε επίσης στοιχεία που αφορούν τις επιπτώσεις των κυρώσεων της ΕΕ στη ρωσική οικονομία, σημειώνοντας πως το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται τώρα φτηνότερα, κυρίως στην Ινδία και στην Κίνα, κάτι που σημαίνει πως η Μόσχα χάνει 40 δολάρια το βαρέλι, όπως είπε.

Όσον αφορά τη συζήτηση για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συζήτησαν με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Mohammad Shtayyeh τις απώλειες επί του εδάφους. Συζήτησαν ακόμα την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΕΕ – Παλαιστίνης, ενώ οι ΥΠΕΞ επαναδιατύπωσαν τη στήριξή τους σε μια λύση δύο κρατών και συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα για εκλογές για την Παλαιστινιακή Αρχή.

Σε σχέση με την κατάσταση στο Σαχέλ, ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε τη σημασία της περιοχής για την ΕΕ, και τόνισε πως οι επιπτώσεις από τις τρομοκρατικές δραστηριότητες στην περιοχή είναι πλέον πραγματικότητα.

Μιλώντας για την κατάσταση στο Ιράν, αναφέρθηκε στην έγκριση από τους ΥΠΕΞ του τέταρτου πακέτου κυρώσεων κάτω από το καθεστώς για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας πως προστίθενται στη λίστα των κυρώσεων ακόμα 37 άτομα που ευθύνονται για τη βαίαη καταστολή των διαδηλώσεων.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε ακόμα στην έγκριση της πολιτικής αποστολής στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, και στις προσπάθειες της ΕΕ να δώσει ώθηση στη διαδικασία εξομάλυνσης της κατάστασης μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share