X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτην παναπεργία της 26 Ιανουαρίου «στέλνουμε ένα πρώτο δυνατό μήνυμα» λέει η...

Στην παναπεργία της 26 Ιανουαρίου «στέλνουμε ένα πρώτο δυνατό μήνυμα» λέει η ΓΓ της ΠΕΟ

Για περίοδο γεμάτη προκλήσεις σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους έκανε λόγο η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, μιλώντας την Τετάρτη στο 26ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΕΟ Πάφου, σημειώνοντας πως κορυφαίο ζήτημα αποτελεί το θέμα της ΑΤΑ.

Όπως ήδη ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας στην χθεσινή συνάντηση, η μεσολαβητική του προσπάθεια κατέληξε σε αδιέξοδο, είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή η κατάληξη είναι το αποτέλεσμα της ακραίας και απαράδεκτης θέση των εργοδοτών για κατάργηση της ΑΤΑ και της άρνησης τους να διαπραγματευτούν ως όφειλαν με βάση το περιεχόμενο της μεταβατικής συμφωνίας  του 2017 για να καταλήξουμε σε νέα συμφωνία που να αποδίδει την ΑΤΑ στη φιλοσοφία της, η οποία βέβαια δεν είναι η καταβολή της μισής ΑΤΑ».

Πρόσθεσε πως η θέση των εργοδοτών για κατάργηση της ΑΤΑ και εξεύρεση ενός άλλου συστήματος διαμόρφωσης των μισθών δεν στοχεύει μόνο την ΑΤΑ. «Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος των εργοδοτών είναι η κατάργηση όλων εκείνων των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και διαμορφώνουν τους μισθούς, της ΑΤΑ, των κλιμάκων των προσαυξήσεων» ανέφερε.

Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε πως σε αντίθεση με τους εργοδότες το συνδικαλιστικό κίνημα μπήκε στο διάλογο σεβόμενο πλήρως το περιεχόμενο της μεταξύ τους  συμφωνίας και δείξαν διάθεση για εξεύρεση συμφωνίας.

Επεσήμανε πως δυστυχώς “ο Υπουργός απέφυγε να μιλήσει καθαρά και για ένα άλλο ουσιαστικό ζήτημα. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να θεωρεί ότι ξόφλησε έναντι των εργαζομένων με την θέση ότι η Κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της κατάργησης του θεσμού της ΑΤΑ”.

Οι εργαζόμενοι, συμπλήρωσε, έχουν μια μόνο επιλογή μετά τις χθεσινές εξελίξεις, «την επιλογή του αγώνα για υπεράσπιση της ΑΤΑ, του αγώνα για πλήρη απόδοση της ΑΤΑ και για διεύρυνση της ΑΤΑ για να καλύψει όλους τους εργαζόμενους».

Είπε επίσης πως την Πέμπτη, 26 του Γενάρη με την τρίωρη στάση εργασίας, ενωμένο όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό, τον ημιδημόσιο και δημόσιο τομέα «στέλνουμε ένα πρώτο δυνατό μήνυμα».

Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε εξάλλου πως την προοδευτική αλλαγή μπορεί να την φέρει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, λέγοντας ότι αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του και για αυτό έχει την στήριξη της ΠΕΟ.

Μεταξύ άλλων, η κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στον στόχο για περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας της ΠΕΟ ανάμεσα στους εργαζόμενους της επαρχίας Πάφου και στην αναβάθμιση του ρόλου και της παρέμβασης της ΠΕΟ στον αγώνα για προστασία και επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Όπως ανέφερε, κλείνει σχεδόν ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με την παγκόσμια ειρήνη να τίθεται σε κίνδυνο από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό για τις σφαίρες οικονομικής και στρατιωτικής επιρροής.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, αντί η έμφαση να είναι σε ενέργειες που να προωθούν τον τερματισμό του πολέμου και τον σεβασμό του Διεθνές Δικαίου ολοένα και περισσότερο σπρώχνονται τα πράγματα στην κλιμάκωση των εντάσεων μέσα και από την ένταση των εξοπλισμών και της επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Πέραν από την μεγάλη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, ο πόλεμος είπε, ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία και οι αποφάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας οδηγούν σε ράλι αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και βασικών καταναλωτικών προϊόντων, σε ένα ράλι πληθωρισμού, το οποίο οι κυρίαρχες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις επιχειρούν να αντιμετωπίσουν με πολιτικές που οδηγούν σε μια νέα υποβάθμιση στην αξία της εργασίας.

Είπε επίσης πως για μια ακόμη φορά προβάλλει μπροστά στους λαούς και μπροστά στον κόσμο της εργασίας και στις δυνάμεις της ειρήνης η ανάγκη να αγωνιστούμε για να πετύχουμε αλλαγή πλεύσης.

Για μας τους Κύπριους εργαζόμενους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκύπριους, ο αγώνας για ένα ειρηνικό δίκαιο κόσμο είναι παράλληλα ταυτισμένος με τον αγώνα μας για απαλλαγή από την κατοχή και για επανένωση του τόπου μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της Δ.Δ.Ο., ανέφερε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share