X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣτην πολιτική διακήρυξη της Συνόδου Γαλλοφωνίας περιλαμβάνεται αναφορά στην Κύπρο

Στην πολιτική διακήρυξη της Συνόδου Γαλλοφωνίας περιλαμβάνεται αναφορά στην Κύπρο

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στη Τζέρμπα της Τυνησίας οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Κρατών-Μελών της Γαλλοφωνίας, στις οποίες συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στο κείμενο της πολιτικής διακήρυξης γίνεται αναφορά και στην Κύπρο γεγονός που χαιρέτισε ο ΥΠΕΞ.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι την Παρασκευή ο κ. Κασουλίδης συμμετείχε στην υπουργική συνάντηση του Οργανισμού, όπου υιοθετήθηκαν οι πολιτικές προτεραιότητες της Γαλλοφωνίας που εδράζονται στο δίπτυχο ενίσχυση συνδεσιμότητας και ψηφιακός μετασχηματισμός καθώς και στην ανάγκη προώθησης της συμμετοχής γυναικών και νέων στις πολιτειακές και κοινωνικές δομές.

Σε παρέμβασή του ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στο έγγραφο πολιτικών προτεραιοτήτων του Οργανισμού, αναδεικνύοντας την ανάγκη εφαρμογής οριζόντιων πολιτικών με στόχο την επίτευξη των στόχων του Οργανισμού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξήρε τη σημασία συμπερίληψης λεκτικού στο κείμενο της πολιτικής διακήρυξης, το οποίο καλεί, μεταξύ άλλων για σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου καθώς και την ανάγκη εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το διήμερο 19-20 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Γαλλοφωνίας, και Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε θεματικές συναντήσεις και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Κασουλίδης πραγματοποίησε σειρά επαφών και συναντήσεων με ομολόγους του Κογκό, της Μολδαβίας, της Σερβίας, του Καμερούν, της Γαλλίας, της Ανδόρας, της Αρμενίας και της Βορείου Μακεδονίας. Στις συναντήσεις είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για επιμέρους ζητήματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επαφές και σύντομες συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, τον Πρωθυπουργό του Καναδά, Justin Trudeau, τον Πρόεδρο της Αρμενίας Nikol Pashinyan και άλλους ηγέτες.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share