Home Featured Στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων, ύστερα από μια δεκαετία, αναμένεται να προβεί η ΕΚΤ

Στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων, ύστερα από μια δεκαετία, αναμένεται να προβεί η ΕΚΤ

0
Στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων, ύστερα από μια δεκαετία, αναμένεται να προβεί η ΕΚΤ

Στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων ύστερα από μια δεκαετία, αναμένεται ότι θα προχωρήσει την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς οι ανησυχίες για μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου θολώνουν τις προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τα επιτόκια κατά τουλάχιστον ένα τέταρτο της μονάδας (0,25%) από τα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 8,6% τον Ιούνιο, ποσοστό ρεκόρ για την Ευρωζώνη και πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχουν οδηγήσει στην άνοδο των τιμών, επιβαρύνουν επίσης την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη.

Η εξάρτηση της ευρωπαϊκής ηπείρου από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας έχει κάνει τα μέλη της Ευρωζώνης να προετοιμάζονται για έναν δύσκολο Χειμώνα και να σχεδιάζουν να διαφοροποιήσουν τις προμήθειες τους εάν η Μόσχα σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τετάρτη σχέδιο μείωσης της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% για να μετριαστούν οι χειρότερες πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία.

Ωστόσο, καθώς ο πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, ασκείται πίεση στην ΕΚΤ να σκεφτεί μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ.

Την απόφαση της ΕΚΤ, θα εξηγήσει η Πρόεδρος της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις 15.45 ώρα Κύπρου.

Πηγή:ΚΥΠΕ