Home Featured Η πρώτη εκτέλεση στο Ιράν, για τις διαδηλώσεις με αφορμή το θάνατο της Αμίνι

Η πρώτη εκτέλεση στο Ιράν, για τις διαδηλώσεις με αφορμή το θάνατο της Αμίνι

0
Η πρώτη εκτέλεση στο Ιράν, για τις διαδηλώσεις με αφορμή το θάνατο της Αμίνι

Στην εκτέλεση ενός άνδρα διά απαγχονισμού προχώρησε σήμερα το ιρανικό κράτος, για τον τραυματισμό μέλους παραστρατιωτικής δύναμης, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου. Πρόκειται για την πρώτη εκτέλεση μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται εδώ και τρεις μήνες περίπου, με αφορμή τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι, μετά από σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

«Ο Μοχσέν Σεκάρι, ταραχοποιός που απέκλεισε τον δρόμο Σατάρ Καν στην Τεχεράνη στις 25 Σεπτεμβρίου και τραυμάτισε έναν από τους φρουρούς ασφαλείας με ματσέτα, εκτελέστηκε σήμερα το πρωί», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν στο δικαστήριο στην Τεχεράνη, ο Σεκάρι είχε συλληφθεί για χτύπημα εναντίον μέλους παραστρατιωτικής δύναμης, με το οποίο του προκάλεσε τραύμα το οποίο χρειάστηκε 13 ράμματα για να κλείσει, ενώ αναφέρθηκε ότι ο κατηγορούμενος ανέσυρε όπλο «με σκοπό να σκοτώσει, να τρομοκρατήσεις και να διαταράξει την τάξη και την ασφάλεια της κοινωνίας».

Οι αρχές του Ιράν, που μάχονται να καταστείλουν τις διαδηλώσεις, τις αποκαλούν «ταραχές» που υποδαυλίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχτους τους, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και του Ισραήλ.

Την Τρίτη, πέντε άνθρωποι καταδικάστηκαν από το δικαστήριο σε θάνατο δια απαγχονισμού, για τον φόνο ενός μέλους παραστρατιωτικής δύναμης.

Η απόφαση αυτή ανεβάζει στις 11 τις καταδίκες σε θάνατο, οι οποίες συνδέονται με τις διαδηλώσεις, ενώ η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για «εικονικές δίκες».

Πηγή:ΚΥΠΕ