Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Στήριξη κτηνοτρόφων, αλιεία και τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο στη συνεδρίαση των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Στήριξη κτηνοτρόφων, αλιεία και τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο στη συνεδρίαση των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

0
Στήριξη κτηνοτρόφων, αλιεία και τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο στη συνεδρίαση των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Την ανάγκη στήριξης των κτηνοτρόφων λόγω των δυσμενών συνθηκών που δημιούργησε η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών συζήτησαν, μεταξύ άλλων, κατά την συνεδρία του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας οι αρμόδιοι Υπουργοί στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα και την Τρίτη.
Εκ μέρους της Κύπρου συμμετείχε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Στην ατζέντα βρέθηκαν επίσης το θέμα των παράνομων αλιευτικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στο Αιγαίο, το οποίο έθεσε η Ελλάδα, η αναθεώρηση των προτύπων εμπορίας της ΕΕ για τα γεωργικά προϊόντα, η προετοιμασία των Στρατηγικών Σχεδίων μέσω των οποίων θα εφαρμοστεί σε κάθε χώρα η Κοινή Γεωργική Πολιτική της ΕΕ για την περίοδο 2023-2027 και η συμβολή του αγροτικού τομέα στην επίτευξη του στόχου «Fit for 55».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, συζητήθηκαν δύο προτάσεις για την στήριξη της κτηνοτροφίας: Πρόταση του Βελγίου σχετικά με την κρίση στον τομέα του χοιρινού κρέατος και πρόταση της Ουγγαρίας και της Αυστρίας για παράταση του προσωρινού πλαισίου παροχής μέτρων κρατικής στήριξης. Η Κύπρος συνυπέγραψε και τις δύο προτάσεις.

Σε παρεμβάσεις του ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κύπρου, όπου όπως είπε λειτουργεί ένας επικίνδυνος συνδυασμός παραμέτρων, όπως η χαμηλή τιμή του χοιρινού κρέατος, η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και η μείωση της ζήτησης λόγω της μειωμένης τουριστικής δραστηριότητας που έφερε η πανδημία. Παρόμοια προβλήματα εμφανίζονται και σε άλλους τομείς της κτηνοτροφίας, πρόσθεσε.

Όσον αφορά την παράταση των μέτρων μέτρων κρατικής στήριξης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας υπήρξε πρόοδος καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «προσανατολίζεται στην παράταση του προσωρινού πλαισίου παροχής μέτρων κρατικής στήριξης τουλάχιστο για ένα ακόμα εξάμηνο».

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας σημειώνεται ακόμα πως τα κράτη μέλη στήριξαν το αίτημα της Ελλάδας για πιστή εφαρμογή της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας και του διεθνούς δικαίου σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο. Όπως προστίθεται, στο πλαίσιο της συζήτησης, δόθηκε η ευκαιρία για ενημέρωση από τον Υπουργό Γεωργίας για τα περιστατικά παράνομων αλιευτικών δραστηριοτήτων από τουρκικά αλιευτικά στα κυπριακά ύδατα, για τις τουρκικές παρενοχλήσεις κυπριακών αλιευτικών εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και γενικότερα για τις έκνομες τουρκικές ενέργειες στα κυπριακά ύδατα.

Σε σχέση με το θέμα της αναθεώρησης των προτύπων εμπορίας της ΕΕ για τα γεωργικά προϊόντα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη βελτίωσης των προτύπων, ιδιαίτερα για την ενίσχυση της συνεισφοράς τους στη βιωσιμότητα.

Όπως αναφέρθηκε, στόχος είναι η παροχή καθαρής πληροφόρησης για τους καταναλωτές και η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων στη διεθνή αγορά. Αρκετές χώρες, σημειώνεται, στήριξαν την πρόταση της Σλοβενικής Προεδρίας για αναθεώρηση των κανονισμών για τις ετικέτες για τις μίξεις μελιού ούτως ώστε να καταγράφεται η χώρα προέλευσης.

Κατά την εν λόγω συζήτηση ο Υπουργός Γεωργίας, όπως και η πλειοψηφία των ομολόγων του, ζήτησαν την αναφορά στη σήμανση όλων των χωρών προέλευσης, με το αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής στη συσκευασία.

Όσον αφορά την αναθεώρηση των προτύπων, ο κ. Καδής ανέφερε πως η Κύπρος υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στα πρότυπα εμπορίας πρέπει να διατηρούν τα τρόφιμα σε οικονομικά προσιτά επίπεδα αλλά και να αντιμετωπίζουν τα θέματα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Σε σχέση με τα Στρατηγικά Σχέδια για την Κοινή Γεωργική Πολιτική 2023-2027, οι Υπουργοί ενημέρωσαν για την πορεία προετοιμασίας των σχεδίων, συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και αντάλλαξαν απόψεις για τα διδάγματα των δημόσιων διαβουλεύσεων στις οποίες προχώρησαν. Κάλεσαν παράλληλα την Κομισιόν να υιοθετήσει μια διαδικασία εξέτασης των Στρατηγικών Σχεδίων με διαφανή τρόπο.

Στη συζήτηση για το θέμα αυτό ο κ. Καδής, όπως και οι περισσότεροι Υπουργοί των κρατών μελών της ΕΕ, επεσήμαναν ότι η ετοιμασία των Στρατηγικών Σχεδίων βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Ωστόσο, αντιμετωπίζονται δυσκολίες που προκύπτουν από τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Κανονιστικού Πλαισίου και των καθοδηγητικών έγγραφων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία για μια πρώτη πολιτική συζήτηση σε σχέση με την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή, γνωστή ως «Fit for 55», σε ό,τι αφορά τη συμβολή της γεωργίας και της δασοκομίας. Επιπρόσθετα, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα Δασική Στρατηγική της ΕΕ για το 2030, όπου η Κύπρος υποστήριξε την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης νομοθετικής ρύθμισης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Τέλος, τις εργασίες του Συμβουλίου απασχόλησε μια σειρά από σημαντικά θέματα αλιείας, όπως οι αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα για το 2022 και η διαμόρφωση κοινής θέσης από την ΕΕ στην ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT).

Πηγή:ΚΥΠΕ