X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣτήριξη στην Ουκρανία και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη μεταξύ των προτεραιοτήτων της Σουηδικής...

Στήριξη στην Ουκρανία και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη μεταξύ των προτεραιοτήτων της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ

Στην ανάγκη συνέχισης της στήριξης στην Ουκρανία αλλά και τα όσα πρέπει να γίνουν για να εξασφαλιστεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εστίασε μεταξύ άλλων ο Σουηδός Πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της εξάμηνης Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αντιπροσωπεία δημοσιογράφων, στο πλαίσιο ενημέρωσης στη Στοκχόλμη.

Ο κ. Κρίστερσον σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η φιλοσοφία της Σουηδικής Προεδρίας εδράζεται στην προώθηση των στόχων να γίνει η Ευρώπη «πιο ασφαλής, πιο πράσινη και πιο ελεύθερη» και πως οι προτεραιότητες της κινούνται σε τέσσερις άξονες: την ασφάλεια και την ενότητα, την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, την πράσινη και ενεργειακή μετάβαση, και τέλος την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών και του κράτους δικαίου.

Σε σχέση με την ασφάλεια, ανέφερε πως κύριο θέμα παραμένει η στήριξη στην Ουκρανία μέσω της επιβολής κυρώσεων και την στρατιωτική και οικονομική στήριξη, τονίζοντας πως σε αυτή την προσπάθεια αποτελούν κλειδί η ενότητα της ΕΕ και η διατλαντική ενότητα.

Όπως είπε επίσης, την άνοιξη προωθείται η εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν στην Στρατηγική Πυξίδα μέσω της ενίσχυσης της στρατιωτικής κινητικότητας και της συνεργασίας ΕΕ – ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τη Σουηδική Προεδρία σε θέματα ανταγωνιστικότητας, με αφορμή τις επιπτώσεις της αμερικανικής νομοθεσίας για μείωση του πληθωρισμού (IRA), με τον κ. Κρίστερσον να τονίζει πως το πραγματικό ζήτημα είναι οι επιπτώσεις στην ενιαία αγορά καθώς και το πώς μπορεί να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στον τομέα των υπηρεσιών. Όπως είπε, θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της Σουηδικής Προεδρίας, με ένα παράδειγμα να είναι η προώθηση οδηγίας για καλύτερη λειτουργία των αυτόματων πληρωμών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Σουηδός πρωθυπουργός επανέλαβε πως η ΕΕ θα πρέπει να εστιάσει τόσο στις βραχυπρόθεσμες όσο και στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Σημειώνοντας πως τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει αποδείξει πως μπορεί να διαχειριστεί κρίσις, αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς θα πρέπει να εστιάσει και στην σωστή οικοδόμηση του μέλλοντος.

Όπως είπε, είναι θετικό το ότι οι ΗΠΑ επιστρέφουν στα θέματα κλιματικής αλλαγής, και πως ο τομέας της τεχνολογίας έχει ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια, κάτι που πρέπει να αναγνωριστεί πριν μιλήσουμε για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαϊκές εταιρείες.

Πρόσθεσε όμως πως πρέπει να αναγνωριστεί πως η κίνηση αυτή των ΗΠΑ θα έχει επιπτώσεις, και παρέπεμψε στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου όπου θα συζητηθεί, εκτός από το θέμα της μετανάστευσης, και αυτό της ανταγωνιστικότητας.

Σε σχέση με την πράσινη και ενεργειακή μετάβαση, ο Σουηδός Πρωθυπουργός επεσήμανε πως η χώρα ξεκίνησε να απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα τη δεκαετία του 1970 λόγω των υψηλών τιμών, συνέχισε αυτή την προσπάθεια λόγω της κλιματικής αλλαγής και σήμερα συνεχίζει και για λόγους μείωσης της εξάρτησης και ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας.

Όπως είπε, η Σουηδική Προεδρία έχει μπροστά της δύο συγκεκριμένους στόχους, την σταδιακή κατάργηση της χρήσης ρωσικών ορυκτών καυσίμων και την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ειδικότερα, συνέχισε, στόχος είναι η ολοκλήρωση των εργασιών για τα τελικά νομοθετήματα του πακέτου FitFor55, που αφορούν μεταξύ άλλων τις οδηγίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, καθώς και τις εκπομπές από τις θαλάσσιες μεταφορές.

Τέλος, σε σχέση με τις δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνέχιση του διαλόγου για το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Ο κ. Κρίστερσον θέλησε επίσης ιδιαίτερα να αγγίξει το θέμα της παραπληροφόρησης με αφορμή αναρτήσεις και τον τρόπο που μεταδόθηκαν δηλώσεις του σε σχέση με την χρήση της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα, και κάλεσε τους Σουηδούς πολίτες να είναι «πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουν να μοιράζονται ψευδείς πληροφορίες».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς προχωρούν οι συζητήσεις με την Τουρκία για έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κρίστερσον ανέφερε πως πρόσφατες δηλώσεις του παρεξηγήθηκαν πως η διαδικασία προχωρά.

Ωστόσο σημείωσε πως σε ορισμένες περιπτώσεις η Τουρκία ζητά έκδοση συγκεκριμένων ατόμων με την κατηγορία της τρομοκρατίας, και υπογράμμισε πως βάσει της νομοθεσίας και του κράτους δικαίου οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται από τις δικαστικές αρχές. Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για το ότι 28 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share