Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Στην Ευρώπη ο Τζο Μπάιντεν – Κλίμα και οικονομία στην ατζέντα

Στην Ευρώπη ο Τζο Μπάιντεν – Κλίμα και οικονομία στην ατζέντα

0
Στην Ευρώπη ο Τζο Μπάιντεν – Κλίμα και οικονομία στην ατζέντα

Με επωδό ότι «η Αμερική επέστρεψε», ο Τζο Μπάιντεν ξεκινά το δεύτερο ταξίδι υπερατλαντικής πολιτικής στην Ευρώπη, κατά το οποίο θα συναντηθεί με τον Πάπα και στη συνέχεια θα παραστεί στη σύνοδο G-20 στη Ρώμη, όπου θα πιέσει για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο, πριν παραστεί στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Ο Μπάιντεν έχει ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Εμμανουέλ Μακρόν ενώ αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ευρωπαίοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ εκφράζουν δυσφορία για το πώς ο Μπάιντεν χειρίστηκε την απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ενώ οι Γάλλοι κατακεραύνωσαν την ακύρωση από την Αυστραλία της αγοράς γαλλικών υπβρυχίων έναντι της συμμαχίας πυρηνικών υποβρυχίων AUKUS με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Πάντως τα ευρωπαϊκά δημοσιεύματα αναφέρονται εκτενώς στη συνεργασία Ευρώπης -ΗΠΑ σε νέες δωρεές εμβολίων για τον COVID-19 σε φτωχότερες χώρες, πέραν των δεσμεύσεων που έχουν ήδη αναληφθεί μέσω της εγκατάστασης COVAX υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

Αναχωρώντας από τις Ηνωμένες ΠΟλιτείες ο Τζο Μπάιντεν άφησε το Κογκρέσο σε αδιέξοδο για το Build Back Better τη νομοθετική ατζέντα, που περιλαμβάνει «τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», δηλαδή μέτρα κόστους 550 δισεκ. δολαρίων που θα επιτρέψουν να μειωθούν οι εκπομπές αερίων.

Το ποσό που θα επενδυθεί στο πλαίσιο του σχεδίου «Build Back Better» μειώθηκε στο μισό απ’ όσο φιλοδοξούσε αρχικά ο Μπάιντεν, στο 1,750 τρισεκατομμύριο δολάρια, προκειμένου το νομοσχέδιο να εγγκριθεί.

Εγκαταλείφθηκε επίσης η σκέψη να φορολογηθούν οι 700 πλουσιότεροι Αμερικανοί ώστε να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα, αλλά το «ιστορικό σχέδιο» ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό τομέα που θα βοηθήσουν να μειωθεί το έλλειμμα.

Πηγή:www.ertnews.gr