Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Στις 6 Οκτωβρίου η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια μεταξύ των προσκληθέντων

Στις 6 Οκτωβρίου η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια μεταξύ των προσκληθέντων

0
Στις 6 Οκτωβρίου η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια μεταξύ των προσκληθέντων

Στην άτυπη Σύνοδο των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα θα συμμετάσχουν ηγέτες των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, της Τουρκίας και άλλων υποψήφιων για ένταξη χωρών και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στο πλαίσιο της εφαρμογής της ιδέας της δημιουργίας μιας «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» ως φόρουμ στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν χώρες εκτός της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι προετοιμασίες συζητήθηκαν σε συνάντηση του επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών σε επίπεδο COREPER σε συνέχεια των όσων συζητήθηκαν μεταξύ των 27 για το θέμα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Η πρώτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας αναμένεται με βάση αυτόν τον προκαταρκτικό προγραμματισμό να πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα, πριν από την άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα της Τσεχίας στο πλαίσιο της Τσεχικής Προεδρίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη Σύνοδο αναμένεται να προσκληθούν εκτός από τους ηγέτες των 27 κρατών μελών και οι ηγέτες των έξι κρατών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο και Σερβία), καθώς και της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ισλανδίας, του Λίχτενσταϊν, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Όπως τόνισε ο αξιωματούχος, ο στόχος είναι το σχήμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας να καθοδηγείται εξ ίσου από τους ηγέτες της ΕΕ και των τρίτων χωρών, χωρίς να υποκαθιστά την διεύρυνση της ΕΕ ή τις πολιτικές της ΕΕ έναντι των χωρών αυτών.

Κατά τη σύνοδο, οι ηγέτες θα πραγματοποιήσουν στρατηγική πολιτική συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και την κατάσταση της οικονομίας.

Οι μέχρι στιγμής σχεδιασμοί αφορούν την πραγματοποίηση συζήτηση της ολομέλειας των ηγετών και στη συνέχεια θεματικές συζητήσεις, διμερείς επαφές και ολοκλήρωση της συνόδου με δείπνο.

Πηγή:ΚΥΠΕ