Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Στις επιτυχίες κατά τον πρώτο μήνα της Προεδρίας του Συμβουλίου ΕΕ αναφέρεται η Τσεχία

Στις επιτυχίες κατά τον πρώτο μήνα της Προεδρίας του Συμβουλίου ΕΕ αναφέρεται η Τσεχία

0
Στις επιτυχίες κατά τον πρώτο μήνα της Προεδρίας του Συμβουλίου ΕΕ αναφέρεται η Τσεχία

Στις επιτυχίες της κατά τον πρώτο μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων της, αναφέρεται η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ με ανακοίνωσή της.

Οπως σημειώνει,  Τσέχοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες έχουν ήδη σημειώσει αρκετές επιτυχίες κατά τον πρώτο μήνα της Προεδρίας. Αναφέρει ότι τη μεγαλύτερη επιτυχία πέτυχαν οι Τσέχοι διαπραγματευτές στα τέλη Ιουλίου όταν κατάφεραν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου σε μόνο έξι ημέρες από την παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής.

Σημειώνει ότι η πρόταση εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από τους Υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ σε έκτακτη συνεδρίαση και ότι βάσει της συμφωνίας, η εξοικονόμηση φυσικού αερίου κατά 15% είναι μόνο εθελοντική προς το παρόν, αλλά θα γίνει υποχρεωτική εάν υπάρξει έντονη έλλειψη. “Ο στόχος του κανονισμού του Συμβουλίου που εγκρίθηκε είναι να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται ως όπλο για τη διαίρεση της ΕΕ των 27”, αναφέρει.

Ως μια άλλη επιτυχία της θεωρεί το έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. “Αυτό θα πρέπει να αποδυναμώσει περαιτέρω τη Ρωσία οικονομικά και να στηρίξει έτσι την Ουκρανία στον αγώνα της”, σημειώνει.

Επίσης, αναφέρει ότι οι Τσέχοι διπλωμάτες κατάφεραν να διαπραγματευτούν μια κοινή θέση όλων των κρατών μελών σχετικά με την πρόταση FAST-CARE που στοχεύει να βοηθήσει περαιτέρω τις περιφέρειες της ΕΕ που έχουν δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων από την Ουκρανία ή αντιμετωπίζουν δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις λόγω της επιθετικότητας της Ρωσίας.

Επιπρόσθετα, η Τσεχική Προεδρία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι θα συνδέεται για πάντα με μια ιστορική ημέρα για τα Δυτικά Βαλκάνια αφού στις 19 Ιουλίου, μια διακυβερνητική διάσκεψη ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

“Μετά από χρόνια αναμονής, οι δύο υποψήφιες χώρες μπορούν επιτέλους να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για τα αντίστοιχα ενταξιακά τους κεφάλαια, ένα σημαντικό βήμα στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι μία από τις προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας”, σημειώνει.

Πηγή:ΚΥΠΕ