Home Featured Στο 4% η ανεργία στο ΗΒ το τρίμηνο μέχρι Μάιο, αύξηση 7,3%, στους μισθούς

Στο 4% η ανεργία στο ΗΒ το τρίμηνο μέχρι Μάιο, αύξηση 7,3%, στους μισθούς

0
Στο 4% η ανεργία στο ΗΒ το τρίμηνο μέχρι Μάιο, αύξηση 7,3%, στους μισθούς

Στο 4% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου, ενώ οι μισθοί σημείωσαν σημαντική αύξηση 7,3%, σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, την στιγμή που η βρετανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), οι μισθοί εξαιρουμένων των μπόνους έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Ο μέσος όρος των τακτικών αποδοχών, χωρίς να περιλαμβάνονται τα μπόνους, σημείωσε αύξηση κατά 7,3% το τρίμηνο Μαρτίου – Μάϊου σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο.

Ενώ ο Διοικητής της (Κεντρικής) Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι και ο Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ καλούν σε συγκράτηση των μισθών, χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα συνεχίζουν να απεργούν, ζητώντας αυξήσεις μισθών που να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την ONS, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 3,8% που βρισκόταν στους τρεις μήνες μέχρι το τέλος Απριλίου.

Παρά την αύξηση, ο Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι η «αγορά εργασίας της Βρετανίας είναι ισχυρή με την ανεργία να είναι χαμηλή» με βάση τα ιστορικά δεδομένα.

«Λόγω του υψηλού πληθωρισμού, ωστόσο, η πραγματική αξία των εβδομαδιαίων αποδοχών εξακολουθεί να μειώνεται, αν και πλέον με τον πιο αργό ρυθμό από τα τέλη του 2021», σημείωσε ο Ντάρεν Μόργκαν, Διευθυντής οικονομικών στατιστικών στην ONS.

Σε κεντρική ομιλία του αργά τη Δευτέρα, ο κ. Χαντ επέμεινε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς την εξάλειψη του πληθωρισμού που αποτρέπει τις επενδύσεις και διαβρώνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών».

Ο ετήσιος πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένει κοντά στο 9%.

Αυτό είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας, προκαλώντας πολλές αυξήσεις επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα.

«Ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου τρέχει ήδη πολύ πιο έντονα από ό,τι ήλπιζαν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής και οι πιέσεις στις τιμές θα είναι δύσκολο να μειωθούν σύντομα, όσο τα κέρδη συνεχίζουν να αυξάνονται με τον τρέχοντα ισχυρό ρυθμό», δήλωσε ο Matthew Ryan, επικεφαλής στρατηγικής της αγοράς στην εταιρεία Ebury.

Πηγή:ΚΥΠΕ