Home Featured Στο 7,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ το Νοέμβριο παρουσιάζοντας τη μικρότερη αύξηση εντός 2022

Στο 7,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ το Νοέμβριο παρουσιάζοντας τη μικρότερη αύξηση εντός 2022

0
Στο 7,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ το Νοέμβριο παρουσιάζοντας τη μικρότερη αύξηση εντός 2022

Μείωση σημείωσε το Νοέμβριο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, υποχωρώντας στο 7,1%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, δημιουργώντας κάποια αισθήματα ανακούφισης στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς αυτή αποτελεί την μικρότερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού σε διάστημα σχεδόν ενός έτους.

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ παρακολουθούν προσεκτικά τη μηνιαία πορεία του πληθωρισμού σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν κατά πόσο μετριάζονται οριστικά επιτέλους οι οδυνηρά υψηλές τιμές καταναλωτή, καθώς το αυξανόμενο κόστος ζωής αναγκάζει τα νοικοκυριά να ξοδεύουν από τις αποταμιεύσεις τους.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 7,1% το Νοέμβριο, σε ετήσια βάση, σε σχέση με αύξηση 7,7% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας.

Ωστόσο, το συνολικό ποσοστό αύξησης εξακολουθεί να είναι περίπου τριπλάσιο από τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού πριν από την πανδημία.

Οι τιμές σημείωσαν άνοδο 0,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβριο), μια αύξηση μικρότερη από την αναμενόμενη μετά από το προηγούμενο άλμα του 0,4%, όπως κατέδειξαν τα τελευταία στοιχεία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντέδρασε σήμερα με επιφυλακτική αισιοδοξία για την οικονομία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δίνουν «έναν λόγο για κάποια αισιοδοξία κατά την περίοδο των εορτών και θα έλεγα και για το επόμενο έτος».

“Θέλω να είμαι σαφής, θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθει ο πληθωρισμός στα φυσιολογικά επίπεδα. Καθώς κάνουμε τη μετάβαση σε μια πιο σταθερή ανάπτυξη, θα μπορούσαμε να δούμε και πισωγυρίσματα στην πορεία. Δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο”, σημείωσε.

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι στόχος του είναι να ελέγξει τις αυξήσεις των τιμών, χωρίς να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη, και να μειώσει τον πληθωρισμό διατηρώντας παράλληλα την αγορά εργασίας ανθεκτική.

Είπε ακόμη ότι οι τιμές σε πολλά είδη εξακολουθούν να είναι υψηλές, αλλά ότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τώρα χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ο πληθωρισμός των τροφίμων επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα και οι τιμές ειδών όπως οι τηλεοράσεις, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και τα παιχνίδια μειώνονται.

Οι βασικές τιμές, από τις οποίες εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκαν κατά 0,2% το Νοέμβριο, έναντι αύξησης 0,3% τον Οκτώβριο.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξήθηκε επίσης, υπογραμμίζοντας την οικονομική πίεση που εξακολουθούν να βιώνουν τα νοικοκυριά.

Αν και υπάρχει βελτίωση από πριν, τα δεδομένα πιθανότατα ενισχύουν τις επίσημες απόψεις ότι το κόστος παραμένει πολύ υψηλό και η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είναι έτοιμη να συνεχίσει την προσπάθειά της να επιβραδύνει την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού έξι φορές φέτος με την ελπίδα να μειώσει τη ζήτηση, οδεύοντας πάνω σε μια λεπτή γραμμή, μεταξύ της μείωσης των τιμών και της πρόκλησης οικονομικής ύφεσης.

Πηγή:ΚΥΠΕ