Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗ Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο 2022 η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο 2022 η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ

0
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο 2022 η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ

Μη αναμενόμενη αύξηση στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών εκτινάχθηκε τον Ιούνιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, τροφοδοτούμενη από την ενίσχυση των προοπτικών για τα οικονομικά των οικογενειών, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Το αιφνιδιαστικό άλμα της εμπιστοσύνης δείχνει ότι οι καταναλωτές αισθάνονται αισιόδοξοι για τα οικονομικά τους, παρά την επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων από μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε σε υψηλό 18 μηνών, στο 109,7 τον Ιούνιο, από το αναθεωρημένο 102,5 τον Μάιο, σύμφωνα με το Conference Board, έναν μη κερδοσκοπικό όμιλο.

“Ενώ οι προσδοκίες για το εισόδημα μειώθηκαν ελαφρώς τον Ιούνιο», από τις νέες ερωτήσεις που περιλήφθηκαν στην έρευνα αυτού του μήνα διαπιστώθηκε «μια ιδιαίτερα καλύτερη προοπτική για τα οικονομικά των καταναλωτών”, δήλωσε η Ντέινα Πίτερσον, επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board.

“Περίπου το 30% (των ερωτηθέντων) αναμένει ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του θα είναι ‘καλύτερη’ τους επόμενους έξι μήνες, σε σύγκριση με λιγότερο από το 14% που αναμένουν ότι θα είναι ‘χειρότερη'”, ανέφερε η ίδια.

“Η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ήταν πιο εμφανής μεταξύ των καταναλωτών ηλικίας κάτω των 35 ετών και των καταναλωτών με εισόδημα άνω των 35.000 δολαρίων”, πρόσθεσε.

Παρά τη ρόδινη εικόνα για τον Ιούνιο, ο δείκτης προσδοκιών “συνέχισε να σηματοδοτεί ότι οι καταναλωτές αναμένουν ύφεση κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους 6 έως 12 μήνες”, δήλωσε η κ. Peterson.

Εξάλλου, οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ παρουσίασαν μη αναμενόμενη αύξηση τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Εμπορίου, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο πέραν του ενός έτους, παρά τις προσπάθειες «ψύξης» της οικονομίας. Οι πωλήσεις νέων ακινήτων αυξάνονται τους τελευταίους μήνες.

Τον Μάιο, οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών αυξήθηκαν κατά 12,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα – σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 763.000 – αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εμπορίου.

Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Μάιο ήταν κατά 20% υψηλότερες.

Η διάμεση τιμή των νέων κατοικιών που πωλήθηκαν αυξήθηκε επίσης στα 416.300 δολάρια τον Μάιο, σημειώνει το Υπουργείο Εμπορίου.

Πηγή:ΚΥΠΕ