X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣτον καθαρό αριθμό ρεκόρ των 606.000 οι μετανάστες προς το Ηνωμένο Βασίλειο...

Στον καθαρό αριθμό ρεκόρ των 606.000 οι μετανάστες προς το Ηνωμένο Βασίλειο το 2022

Σε 606.000 ανήλθε ο καθαρός αριθμός των εισερχομένων μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS).

Πρόκειται για τον υψηλότερο αντίστοιχο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, παρά το Brexit και την αυστηρή μεταναστευτική ρητορική της Συντηρητικής κυβέρνησης.

Σε σχέση με το 2021 και τον καθαρό αριθμό των 504.000 μεταναστών, το νέο υπόλοιπο αποτελεί αύξηση της τάξης του 20%.

Σημειώνεται ότι στην προ Brexit εποχή, ο ετήσιος μέσος όρος της καθαρής μετανάστευσης κινούνταν μεταξύ 200 και 250 χιλιάδων ανθρώπων.

Συνολικά ο αριθμός των εισερχομένων μεταναστών ξεπέρασε τα 1,16 εκατομμύρια, ενώ 557.000 ήταν οι κάτοικοι που μετανάστευσαν από το Ηνωμένο Βασίλειο σε άλλες χώρες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αφίξεων, δηλαδή 925.000, ήταν μετανάστες (και πρόσφυγες που αιτήθηκαν άσυλο) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι 151.000 ήταν από χώρες-μέλη της ΕΕ και οι 88.000 Βρετανοί που επαναπατρίστηκαν.

Όπως σχολίασε ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Μετανάστευσης του ONS Τζέι Λίντοπ, «μια σειρά παγκόσμιων γεγονότων άνευ προηγουμένου κατά τη διάρκεια του 2022 και η άρση των περιορισμών μετά από την COVID οδήγησε σε διεθνή μετανάστευση προς το ΗΒ σε επίπεδα ρεκόρ».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως οι βασικοί παράγοντες για την υψηλή μετανάστευση από χώρες εκτός ΕΕ ήταν η αναζήτηση εργασίας, οι σπουδές σε βρετανικά πανεπιστήμια αλλά και ανθρωπιστικοί λόγοι, όπως στις περιπτώσεις έκδοσης βίζας σε Ουκρανούς πρόσφυγες και διωκόμενους πολίτες από το Χονγκ Κονγκ.

Οι βίζες εργασίας στο 12μηνο έως το Μάρτιο του 2023 ήταν 345.451, σημαντικά αυξημένες από τις 162.588 του προηγούμενου αντίστοιχου διαστήματος. Άλλου τύπου βίζες, περιλαμβανομένων των ανθρωπιστικών για πρόσφυγες από την Ουκρανία, το Αφγανιστάν και τη Συρία αυξήθηκαν από 51.031 σε 265.270 στο ίδιο διάστημα.

Την Τετάρτη ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ότι «έχει χάσει τον έλεγχο της μετανάστευσης», παρά προηγούμενες δεσμεύσεις για μείωση της καθαρής μετανάστευσης σε λιγότερο από 245.000 – δέσμευση που ο κ. Σούνακ απέφυγε να επαναλάβει πρόσφατα.

Η αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν έχει δηλώσει πως θέλει να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών σε δεκάδες χιλιάδες, ενώ χθες ανακοίνωσε απαγόρευση έκδοσης βίζας σε εξαρτώμενα μέλη οικογένειας των περισσότερων μεταπτυχιακών φοιτητών από το εξωτερικό (θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2024).

Το μεταναστευτικό είναι το βασικό σημείο εσωκομματικών τριβών στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, την ώρα που η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις επισημαίνουν σημαντικά κενά στη βρετανική αγορά εργασίας και στις υπηρεσίες μετά από τον τερματισμό της ελεύθερης μετακίνησης κοινοτικών πολιτών στη μετα-Brexit εποχή.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share