Home Featured Στον Πούτιν οι προτάσεις των Ουκρανών

Στον Πούτιν οι προτάσεις των Ουκρανών

0
Στον Πούτιν οι προτάσεις των Ουκρανών

Στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα υποβάλει τις προτάσεις της ουκρανικής πλευράς η ρωσική αντιπροσωπεία και αν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο πλευρών συμφωνήσουν τότε είναι δυνατόν να συναντηθούν οι ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας, Πούτιν και Ζελένσκι.

Πάντως ο Ρώσος Υφυπουργός Άμυνας ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις ανακοίνωσε μετά τις διαπραγματεύσεις ότι «οι επιχειρήσεις στο Κίεβο και στο Τσερνίγκιβ θα μειωθούν».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την δήλωση της ουκρανικής πλευράς, δεν ήταν δυνατόν να συμφωνήσουν για εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά εάν υπάρξει συμφωνια στις εγγυήσεις θα οργανωθεί πολυμερής διάσκεψη με συμμετοχή εγγυητριών σε 2-3 βδομάδες.

«Δεν ήταν δυνατό να συμφωνήσουμε για εγγυήσεις ασφαλείας. Υπάρχει και η Τουρκία ανάμεσα στις χώρες που θέλουμε να είναι εγγυήτριες. Θέλουμε να δούμε τις Αγγλία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία, Γερμανία, Καναδά, Πολωνία και Ισραήλ ως εγγυητές. Εάν πρόκειται να δεχτούμε επίθεση, εάν πρόκειται να δεχθούμε στρατιωτική επιχείρηση, πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να καλέσουμε έκτακτη σύνοδο κορυφής», ανέφερε η ουκρανική πλευρά.

«Στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, οι χώρες θα μας δώσουν στρατιώτες και όπλα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό άρθρο για μας. Εάν μπορούμε να προσθέσουμε αυτό το άρθρο, η Ουκρανία θα σταθεροποιήσει το σημερινό καθεστώς της», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι «δεν θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ. Κανείς δεν θα μπορεί να μας αποτρέψει από την ένταξη στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της συμφωνίας».

Πρόσθεσε πως «εάν διασφαλιστεί η ασφάλεια, θα περάσουμε σε ουδέτερο καθεστώς. Επιπλέον η Κριμαία και παρόμοιες περιοχές θα πρέπει να εξεταστούν χωριστά, οι Πρόεδροι μπορούν να το λύσουν. Δεν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα υπό πίεση».

«Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα οργανωθεί μια πολυμερής διάσκεψη. Τότε θα καλέσουμε τις εγγυήτριες χώρες. Θέλουμε οι εγγυητές να συμμετάσχουν στη συνάντηση εντός 2-3 εβδομάδων», σημείωσε.

Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά «αυτή η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί ακόμα, απλώς κάναμε μια προσφορά και περιμένουμε την απάντησή τους. Έχουμε ενημερώσει την άλλη πλευρά για τις σημαντικές μας θέσεις και αρχές».

Η ουκρανική αντιπροσωπεία δήλωσε επίσης, «τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης είναι επαρκή για τη συνάντηση των ηγετών».

Ρωσική αντιπροσωπεία
Σύμφωνα με την ρωσική αντιπροσωπεία, «πρέπει πρώτα να επιτευχθεί συμφωνία. Θα γίνει μια προεργασία πριν τη διαπραγμάτευση. Στις σημερινές διαπραγματεύσεις επετεύχθη συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών για ορισμένα θέματα. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα εργαστούν επί αυτών».

Ανέφερε ακόμη ότι «θα συζητηθούν κάποιες λεπτομέρειες. Θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις της Ουκρανίας στον Πούτιν. Θα είναι πιο δυνατό να επιτευχθεί ειρήνη το συντομότερο δυνατό. Η σύνοδος Πούτιν και Ζελένσκι είναι δυνατή εάν συμφωνήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών».

Κατά τη ρωσική πλευρά η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και η Μόσχα έκανε δύο βήματα προσέγγισης προς το Κίεβο.Σύμφωνα με την ρωσική αντιπορσωπεία, η Ρωσία πήρε επίσης διαβεβαιώσεις από τους Ουκρανούς ότι θα πάρουν μέτρα για να σταματήσουν τα βασανιστήρια στους Ρώσους αιχμαλώτους.

Πηγή:ΚΥΠΕ