X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣτους 17 οι νεκροί στο Ιράν, κυρώσεις από ΗΠΑ, καταδίκη από διεθνή...

Στους 17 οι νεκροί στο Ιράν, κυρώσεις από ΗΠΑ, καταδίκη από διεθνή κοινότητα

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, καθώς η λαϊκή αναταραχή έχει φουντώσει σε όλο το Ιράν για τον θάνατο της Mahsa Amini, ενώ μια οργάνωση για τα δικαιώματα είπε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των νεκρών είναι διπλάσιος. Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τη στάση του Ιράν, με τις ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις στην “αστυνομία ηθικής”.

Η 22χρονη Amini πέθανε την περασμένη βδομάδα μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής της Ισλαμικής Δημοκρατίας επειδή φέρεται να φορούσε μαντίλα χιτζάμπ με «ανάρμοστο» τρόπο και η είδηση ​​του θανάτου της προκάλεσε εκτεταμένη οργή.

“Θάνατος στον δικτάτορα” και “γυναίκα, ζωή, ελευθερία”, φωνάζουν οι διαδηλωτές σε βίντεο που διαδόθηκε στο διαδίκτυο, κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου κύματος διαδηλώσεων που έσεισαν τη χώρα σε σχεδόν τρία χρόνια.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τοποθέτησε την αστυνομία ηθικής στη μαύρη λίστα κυρώσεων την Πέμπτη, θεωρώντας την υπεύθυνη για τον θάνατο της Amini και επικαλούμενη την «κακοποίηση και βία κατά των Ιρανών γυναικών και την παραβίαση των δικαιωμάτων των ειρηνικών Ιρανών διαδηλωτών».

Μερικές Ιρανές έκαψαν τα μαντήλια τους και έκοψαν συμβολικά τα μαλλιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν, με έδρα το Όσλο ανέφερε ότι τουλάχιστον 31 άμαχοι σκοτώθηκαν στην καταστολή του Ιράν κατά τη διάρκεια έξι νυχτών βίας εναντίον διαδηλωτών σε περισσότερες από 30 πόλεις.

Οι Ιρανοί έχουν συγκεντρωθεί “για να επιτύχουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια… και η κυβέρνηση απαντά στην ειρηνική διαμαρτυρία τους με σφαίρες”, κατήγγειλε ο διευθυντής της ομάδας Μαχμούντ Αμίρι-Μογκαντάμ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον πλήθους, ενώ έριξαν επίσης δακρυγόνα και εκτόξευσαν νερό, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον τους, έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα της αστυνομίας και φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Την Πέμπτη, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τρεις πολιτοφύλακες «που κινητοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τους ταραχοποιούς» μαχαιρώθηκαν ή πυροβολήθηκαν και πέθαναν, στο βορειοδυτικό Ταμπρίζ, στο κέντρο του Καζβίν και στο βορειοανατολικό Μασχάντ.

Εικόνες άνευ προηγουμένου δείχνουν διαδηλωτές να ξεφτιλίζουν ή να καίνε εικόνες του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και του εκλιπόντος διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί.

Υπήρχαν φόβοι ότι η βία θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω αφού το Ιράν περιόρισε την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και απέκλεισε τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WhatsApp και το Instagram, όπως έκαναν κατά τις προηγούμενες καταστολές.

Οι δύο εφαρμογές ήταν οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες στο Ιράν μετά τον αποκλεισμό άλλων πλατφορμών τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Twitter, Telegram, YouTube και TikTok.

«Οι άνθρωποι στο Ιράν αποκόπτονται από τις διαδικτυακές εφαρμογές και υπηρεσίες», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του Instagram, Άνταμ Μοσέρι, προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε ότι το δικαίωμά τους να είναι online θα αποκατασταθεί γρήγορα».

Ακτιβιστές είπαν ότι η Amini, της οποίας το κουρδικό μικρό όνομα είναι Jhina, υπέστη ένα θανατηφόρο χτύπημα στο κεφάλι μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη – ισχυρισμός που αρνήθηκαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει έρευνα.

Οι Ιρανές στους δρόμους της Τεχεράνης είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι πλέον πιο προσεκτικές με το ντύσιμό τους για να αποφύγουν τις συγκρούσεις με την αστυνομία ηθικής.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τετάρτη είπε ότι «στεκόμαστε στο πλευρό των γενναίων πολιτών και των γενναίων γυναικών του Ιράν που αυτή τη στιγμή διαδηλώνουν για να εξασφαλίσουν τα βασικά τους δικαιώματα».

Ο υπερσυντηρητικός Πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi, μιλώντας επίσης στον ΟΗΕ, παραπονέθηκε για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και επεσήμανε τις ισραηλινές ενέργειες στα παλαιστινιακά εδάφη και τους θανάτους ιθαγενών γυναικών στον Καναδά.

Οι διαδηλώσεις είναι από τις πιο σοβαρές στο Ιράν από τις αναταραχές του Νοεμβρίου του 2019 που πυροδοτήθηκαν από την απότομη άνοδο των τιμών της βενζίνης. Από την καταστολή στη συνέχεια σκοτώθηκαν εκατοντάδες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η αναταραχή έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την ηγεσία, καθώς η ιρανική οικονομία παραμένει βυθισμένη σε μια κρίση που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από κυρώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το ισχυρό Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις “συνωμοσία του εχθρού” και “μια μάταιη προσπάθεια καταδικασμένη σε αποτυχία”, ενώ επαίνεσε τις “προσπάθειες και τις θυσίες της αστυνομίας”.

Κατήγγειλε επίσης αυτό που αποκάλεσε «την ψυχολογική επιχείρηση και τον υπερβολικό πόλεμο των μέσων ενημέρωσης» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που, όπως είπε, ξεκίνησαν «με το πρόσχημα του θανάτου ενός συμπατριώτη τους».

Μια συγκέντρωση για την υποστήριξη της χιτζάμπ και ενός συντηρητικού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες ανακοινώθηκε για την Παρασκευή από το Συμβούλιο Συντονισμού Ισλαμικής Ανάπτυξης του Ιράν, ανέφερε το IRNA.

Διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλο το Ιράν, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων, «για να καταδικαστούν οι άσεμνες ενέργειες» όσων προσέβαλαν το Ισλάμ και το έθνος, κατέστρεψαν δημόσια περιουσία, υπονόμευσαν τη δημόσια ασφάλεια και «βεβήλωσαν τη χιτζάμπ».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share