X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: Στους 76 οι νεκροί-111 οι νεκροί στη...

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: Στους 76 οι νεκροί-111 οι νεκροί στη Συρία και 440 οι τραυματίες από το σεισμό στη Τουρκία

Δραματικές ώρες σε Τουρκία και Συρία μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2) με το επίκεντρό του να εντοπίζεται στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Μέχρι στιγμής έφτασαν στους 76 οι νεκροί και στους 440 οι τραυματίες από τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ, ο οποίος επηρέασε 10 επαρχίες της Τουρκίας.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για τον  μεγαλύτερο σεισμό από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Έγινε αισθητός ακόμη και στην Γεωργία, την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Σημειώθηκαν 5 μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν 6,6 Ρίχτερ.

Σε μήνυμα του από το Τουίτερ ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε τις ευχές του για περαστικά σε όλους τους πολίτες που επλήγησαν από τον σεισμό.

«Όλες οι αρμόδιες μονάδες βρίσκονται σε επιφυλακή υπό τον συντονισμό της AFAD (υπηρεσία έκτακτης ανάγκης). Ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν αποσταλεί αμέσως στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

Τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, η AFAD, οι νομαρχίες και όλα τα άλλα θεσμικά όργανα ξεκίνησαν γρήγορα το έργο τους.

Συντονίζουμε επίσης τα έργα διάσωσης μετά το σεισμό. Ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε μαζί αυτή την καταστροφή το συντομότερο δυνατό χρόνο και με τις λιγότερες ζημιές και συνεχίζουμε το έργο μας», αναφέρει.

Δεδομένου ότι οι ζημιές στα κτήρια είναι μεγάλες οι αρχές ανακοίνωσαν ότι όσοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τον ισχυρό σεισμό, θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε τζαμιά.

Το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε πως η σεισμική δόνηση καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Κύπρου) και υπολόγισε πως το εστιακό βάθος ήταν 17,9 χιλιόμετρα.

Την ίδια ώρα τουλάχιστον 111 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους  στη Συρία όταν κατέρρευσαν κτίρια εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έπληξε τα ξημερώματα τη βόρεια Συρία κι είχε επίκεντρο τη νότια Τουρκία

Εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε βόρειους και δυτικούς τομείς της χώρας, ανέφερε η κρατική τηλεόραση, που απηύθυνε έκκληση σε κατοίκους που διαθέτουν αυτοκίνητα να βοηθήσουν στη διακομιδή τραυματιών σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, τον οποίο επικαλέστηκε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, έχουν καταμετρηθεί 42 νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στη Χάμα (κεντρικά) και στη Λαττάκεια, στις ακτές της χώρας στη Μεσόγειο.

Σωστικά συνεργεία πασχίζουν να βγάλουν παγιδευμένους από τα συντρίμμια κτιρίων κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ιδίως στην Άζαζ και στη Αλ Μπαμπ, διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην Ιντλίμπ (βόρεια), τα Λευκά Κράνη —οργάνωση που δρα στις περιοχές που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί— ανέφεραν πως αναζητούν δεκάδες παγιδευμένους στα ερείπια.

Ο σεισμός 7,8 βαθμών που χτύπησε τα ξημερώματα τη νότια Τουρκία και τη γειτονική Συρία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους και στις δύο χώρες και εκτεταμένες ζημιές.

Προκάλεσε σκηνές πανικού στη βόρεια Συρία, όπου κάτοικοι έτρεξαν έξω παρά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, όπως και στον γειτονικό Λίβανο, όπου ο σεισμός και οι μετασεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share